Home Zdravlje Izbegnite FATALNE posledice: KAKO SPREČITI STVARANJE TROMBOVA

Izbegnite FATALNE posledice: KAKO SPREČITI STVARANJE TROMBOVA

874
0
SHARE

Tromboza predstavlja zgrušavanje krvi unutar krvne žile – primarno vena (ponekad i arterije) čiji je rezultat prekid protoka kroz krvnu žilu, ispunjenosti krvne žile zgrušanom krvlju – ugruškom – trombom, koji se uglavnom lijepi za stijenku krvne žile i sprečava protok kroz istu što rezultira oticanjem noge, bolnošću, plavilom i težinom u nozi – rjeđe ruci.Ljepljivost krvi i gustoća su osnovni parametri koji određuju viskoznost krvi.

Viskoznost se mjeri brzinom kojom krv teče kroz krvne žile. Ishranom se može pozitivno djelovati na gustoću krvi i tako smanjiti mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Na primjer, redovitim konzumiranjem doručka, vjerojatnost stvaranja tromba smanjuje se čak triput, a time i rizik od infarkta i moždanog udara.  Fibrinogen je protein koji se proizvodi u tijelu i igra vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi i formiranju ugruška.

S obzirom na to da se većina srčanih i moždanih udara (80-90%) događa zbog zakrečenja krvnih žila izazvanih krvnim ugruškom, a previsoki nivo fibrinogena u krvi jasno signalizira povećanu opasnost za organizam, od izuzetne je važnosti posvetiti se rješavanju ovog problema.

Vegetarijanska ishrana znatno smanjuje rizik od tromba

Aspirin se koristi u svrhu razrjeđivanja krvi, no on ima dosta negativnih djelovanja, pogotovo na prehrambene organe.

Istovremeno, mnoge prirodne namirnice imaju sličan utjecaj na razrjeđivanje krvi, ali bez nuspojava.

Redovnim korištenjem bijelog i crvenog luka, đumbira i ljute paprike znatno možete smanjiti stvaranje krvnih ugrušaka, a tako ujedno i opasnosti od srčanog i moždanog udara.

Dobro je poznato kako vegetarijanci, a posebice vegani (vegetarijanci koji ne konzumiraju ribu, mliječne proizvode, niti jaja) imaju vrlo nizak nivo fibrinogena, odgovornog za stvaranje krvnih ugrušaka.

To je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto oni najrjeđe obolijevaju (ili gotovo nikada) od srčanih bolesti.

Masna hrana, kao što su vrhnje, kiselo vrhnje, maslac, sir, punomasno mlijeko i masno meso – zbog visokog sadržaja kolesterola i zasićenih masnoća – dokazano uzrokuje značajno povećanje rizika od stvaranje krvnih ugrušaka.

Previše omega-6 masnih kiselina (npr. iz suncokretovog ili sojinog ulja) također može podići nivo fibrinogena u krvi i izazvati stvaranje tromba.

Suprotno tome, ishrana siromašna zasićenim i omega-6 mastima može smanjiti sklonost krvi ka prekomjernom zgrušavanju, i to za 10-15% već nakon 2 tjedna od uvođenja ovakve prehrane.

Bijeli luk – djelotvorniji od lijekova

Prema riječima dr. Erica Blocha, neki sastojci bijelog luka djeluju tako da sprječavaju nastanak tromba i jači su čak od djelovanja aspirina.  Tri češnja češnjaka dnevno imaju jako ljekovito djelovanje.

No gutanje cijelog češnja nije djelotvorno.  Potrebno ga je dobro prožvakati, a još bolji učinak ima ako ga prije upotrebe sitno izrežete ili izgnječite, te prelijete s malo limunovog soka ili jabukovog octa i maslinovog ulja.

Tako postižete da njegovo ljekovito djelovanje najbolje dođe do izražaja.

Ljuta hrana poboljšava viskoznost krvi

Doslovno svako voće i povrće utječe na poboljšanu viskoznost krvi i sprečavanje pojave tromba.

Zato ne iznenađuje što je kod vegetarijanaca nivo fibrinogena uvjerljivo niži, jer se hrana biljnog porijekla pokazala najučinkovitijom u normalizaciji fibrinogena i održavanju optimalne viskoznosti krvi i krvnog tlaka.

Posebno, u vlastitoj ishrani uvijek koristim veliku količinu ljutih začina. U većini zemalja koje sam posjetio to je izazvao veliko čuđenje i zabrinutost ljudi. Međutim, kada sam prvi put došao na Tajland i probao njihovu mljevenu papriku, u istoj količini u kojoj sam inače navikao konzumirati ljutu papriku, shvatio sam to znači – stvarno ljuto!

Taj okus paprike i osjećaj ljutine osjećao sam još nekih pola sata nakon ručka.

Vjerojatno je to glavni razlog zašto su srčana oboljenja i smrtonosni krvni ugrušci izuzetno rijetka pojava među ovim uvijek nasmijanim i vrlo gostoljubivim narodom.  Znanstvena istraživanja su također pokazala kako se nakon konzumiranja ljutih papričica ili čilija, razgradnja ugruška u krvi intenzivira u sljedećih pola sata.

Svakodnevno konzumiranje ljute hrane dobro je rješenje za redovito održavanje dobre viskoznosti krvi.  Kapsaicin, kojeg ljute paprike sadrže, efikasno djeluje na opuštanje mišića, dodatno poboljšava cirkulaciju i također utječe na bolje raspoloženje.

Prevencija krvnih ugrušaka

Pretjerana ljepljivost eritrocita i stvaranje tromba često se događaju kao posljedica nedovoljne tjelesne aktivnosti. O tome treba posebno voditi računa. Trebali biste svakodnevno šetati najmanje pola sata u kontinuitetu, a po mogućnosti uvesti i neki drugi oblik rekreacije.

Tjelesnim aktivnostima vrlo brzo ćete poboljšati viskoznost krvi i cirkulaciju u svim dijelovima organizma, čak i kroz krvne žile koje su već prilično zakrečene. Postupno čišćenje organizma od kolesterola omogućit će dodatno poboljšanje cirkulacije.

(Izvor: novi.ba / alternativa-za-vas.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here