Home Zdravlje MOŽDA IPAK ODLUČITE DA PRESTANETE: Evo šta se događa telu nakon samo...

MOŽDA IPAK ODLUČITE DA PRESTANETE: Evo šta se događa telu nakon samo 2 dana bez cigareta!

897
0
SHARE

Ako ste ikada pokušali da ostavite pušenje, znate koliko je teško odbaciti tu naviku.

Čak i ako toga niste svesne, nikotin nas lišava kiseonika, smanjuje proizvodnju kolagena i utiče na elastičnost kože koja postaje umorna i bez sjaja.

Neverovatno je koliko se toga događa u telu tokom samo dva dana bez cigareta. Možda vas ovo podstakne da pušenje zamenite nekom puno zdravom aktivnosti.

U samo 20 minuta nakon zadnje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni pritisak uzrokovan pušenjem opada. Dakle, tada se smanjuje i rizik za srčani udar i pojavljivanje ugrušaka, a možete primetiti da vam ekstremiteti postaju topliji.

Ako niste znali, pušenjem se u krvi skuplja ugljen monoksid, a on je otrovan u velikim dozama. Osam sati nakon prestanka pušenja smanjuje se količina monoksida, a povećava nivo kiseonika zbog kog lakšeg dišemo i više nam se mišići ne umaraju tako brzo.

Nakon jednog dana bez cigareta, srce bolje pumpa krv jer ima više kiseonika, odnosno više se ne muči.

Štetne materije u cigaretama uništavaju završetke naših živaca zbog čega ne osećamo ukus i miris hrane kao pre nego smo što ste počeli da pušite.

Samo dva dana nakon što ste cigaretama rekli doviđenja, čulo ukusa i mirisa dolazi u normalu, a sva hrana je odjednom ukusnija.

Nakon ovog perioda možete doći u krizu jer telo naporno radi kako bi se rešilo svih loših materija. Postajete razdražljivi i osećate veliku potrebu za cigaretom, ali upravo tad treba da se suzdržite od njih. Pijte puno vode, šetajte na svežem vazduhu, a pomoći vam mogu i nikotinski suplementi.

Kurir.rs/Her

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here