Home Zdravlje Ne možete da zaspite? Doktorka otkriva “trik” za brz san

Ne možete da zaspite? Doktorka otkriva “trik” za brz san

1402
0
SHARE

Slab san negativno utiče na zdravlje. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, gojaznost, pa čak i depresiju.

“Više od 10 odsto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri meseca – ispričala je doktorka Šeli Heršner, profesorka neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Mičigenu za Today.

Najzdravije alkalne namirnice sprečavaju rak, infarkt i gojenje

Ako vam ne polazi za rukom da u 20 minuta nakon buđenja ponovo zaspite, ustanite i premestite se u neki drugi mirni deo stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte da zaspite. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primetite da vas hvata san.

Zašto ovo “radi”?

Ako ostanete u krevetu, počećete da osećate pritisak da zapravo treba da spavate, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je doktorka Hešner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i izazvati nelagodu – što otežava ponovni san. Promena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspimo.

Pokušajte da se premestite na kauč, pokrijte se ćebetom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na Jutjubu upaliti i neki beli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo korisna i čak bolja od medikameneata, dodala je Hešner.

izvor b92.net

Ima žena koje stavljaju listove kupusa na grudi – evo zašto