Home Zdravlje NIJE SVEJEDNO: Za zdravlje je veoma važno KAKO SPAVATE, ako je vaš...

NIJE SVEJEDNO: Za zdravlje je veoma važno KAKO SPAVATE, ako je vaš izbor LEVA STRANA – ne treba da brinete!

376
0
SHARE

Postoje studije u kojima se tvrdi da je spavanje na levom boku najzdravije, a u nastavku teksta možete pročitati i zbog čega je to tako:

Poboljšava funkciju limfnog sistema: Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se na levoj strani tela. Kada spavate na levom boku, ona radi efikasnije. Glavni razlog za to je gravitacija, koja podstiče protok krvi u slezinu i tako omogućava da brže filtrira nečistoće.

Limfni sistem je takođe zadužen i za transport masnoća, proteina i drugih važnih materija za naš organizam – ležanje na levoj strani tela omogućava ovim hranjivim materijama da brže dođu do ćelija.

Podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija: Spoj između tankog i debelog creva nalazi se na levoj strani tela, pa kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu.

Tako spavanje na levoj strani olakšava transport otpada iz tankog u debelo crevo. Na taj način, sve što treba izaći iz organizma kroz debelo crevo – izaći će brže.

Može umanjiti intenzitet noćne gorušice: Ukoliko imate problema sa čestim gorušicama, bilo bi dobro da usvojite naviku spavanja na levom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smešten ispod prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Pomaže jetri da ne bude preopterećena: Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tela, kad ležite na desnom boku može se stvarati pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na levoj strani, jetra neće biti preopterećena.

Dobro je za srce: Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa je dalje u telo. Upravo zato spavanje na levom boku može pomoći srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije.

Kada spavate na levoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju, posebno aorti i donjoj šupljoj veni – velikoj veni koja se nalazi na desnoj strani kičme.

izvor dnevno.rs