Home Zdravlje NIJEDNA ŽENA NE VOLI TO: Evo šta izaziva kašnjenje menstrualnog ciklusa

NIJEDNA ŽENA NE VOLI TO: Evo šta izaziva kašnjenje menstrualnog ciklusa

9737
0
SHARE

Iako mnoge žene “mrze što su žensko” u onim danima, moramo priznati da nikad ne volimo kada nam kasni.

Kašnjenje može biti prouzrokovano mnogobrojnim stvarima. Od nekih jednostavnijih poput stresa kome smo svakodnevno izloženi, do ozbiljnijih poput promene težine i promene u radu štitne žlezde. Poznato vam je da svaka žena treba da vodi računa o svom ciklusu, odnosno o danima kada on počinje i završava se i ovulaciji. Tu imamo pomoć mnogobrojnih kalendara aplikacija posebno napravljenih da nam olakšaju praćenje ovog prirodnog procesa u ženskom telu.

Stručni naziv kašnjenja menstruacije je amenoreja, a ona se deli na fizičku i patološku. Fizička nastaje zbog trudnoće, ali i u periodu dojenja, pre puberteta i u menopauzi. Patološka se naziva zaustavaljanje menstruacije kod žena koje pre nisu imale problem i kod kojih je došlo do zaustavljanja zbog zdravstvenog problema. Kao što smo već rekli, patološka amenoreja može nastati usled stresa, prekomernog vežbanja, nagle promene u težini, problema sa štitnom žlezdom ili sindroma policističnih jajnika.

 

Ukoliko vam menstruacija kasni od 7 – 10 dana, uradite test za trudnoću. Ukoliko nije u pitanju trudnoća, trebalo bi da posetite ginekologa. Ako kasni oko 3 meseca i više, a nekada ste imali redovni ciklus, sigurno je u pitanju neki drugi i verovatno veći problem. Tada je naravno, obavezna poseta ginekologu. Ne treba odmah da paničite i razmišljate o najgorem, jer sigurno postoji rešenje za vaš problem.

(Kurir.rs/Zenskimagazin

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama – Moja kuhinja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here