Home Zdravlje Ovu hranu slobodno možete jesti pre spavanja

Ovu hranu slobodno možete jesti pre spavanja

761
0
SHARE

Svakodnevno slušamo kako ne bi trebalo jesti pre spavanja kao i koje namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje brojne namirnice koje, tvrde stručnjaci, uvek možemo “gricnuti” pre odlaska u krevet.

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo pre spavanja, jer sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. S druge strane, ova voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate jeste kivi, čiji uticaj na san leži u visokom nivou antioksidansa i serotonina u njegovom sastavu.

Među namirnicama koje podstiču bolji san jeste sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina, od kog se osećamo pospano. Zdrave ribe poput lososa ili tune takođe proizvode melatonin, jer su bogate vitaminom B6. Stoga, konzerva tune može dovesti do boljeg sna.

Ukoliko vam je posle večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno ih možete pojesti pre spavanja jer sadrže kalijum koji pomaže u opuštanju mišića.

Mlečni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će vas takođe podstaći na dobar odmor.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru pre spavanja jeste zeleno povrće. Na primer, spanać, kelj ili bob su odličan izvor kalcijuma koji je potreban telu za proizvodnju melatonina, piše Klix.

Podsećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju pre spavanja su brokoli, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana i kafa.

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here