Home Zdravlje POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE I ZDRAVLJE: 5 razloga zbog kojih ćete odmah početi da...

POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE I ZDRAVLJE: 5 razloga zbog kojih ćete odmah početi da pijete kakao!

698
0
SHARE

Ovo ukusno piće je dobro za zdravlje i poboljšava raspoloženje. Nema ništa bolje od šoljice vrućeg kakaa tokom hladnog i kišnog jesenjeg dana.

Ovo piće neće zadovoljiti samo vaše čulo ukusa, već će takođe doneti mnogo koristi vašem telu.

Kako kakao pomaže kod raspoloženja

 

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ukoliko ujutru popijete šolju kakaa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Kakao poboljšava memoriju

 

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanji rizik od demencije i utiču direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

Kakao jača krvne sudove

 

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Lekari savetuju da ne pijete više od dve šolje kakaa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Kakao pomaže kod oporavka mišića

 

Naučnici su dokazali da se nakon upotrebe kakaa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mleko nadoknađuje snabdevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

 

Kakao pomaže u borbi protiv gojaznosti

 

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: uprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kafa, on ne dovodi do gojaznosti. Činjenica je da čak i mali deo kakao izaziva osećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaa pojesti manji obrok. Kakao sprečava prejedanje.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/Zenskimagazin, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here