Home Zdravlje Pogledajte kakve nam gadosti uvoze iz Kine, a niko ne smije da...

Pogledajte kakve nam gadosti uvoze iz Kine, a niko ne smije da im stane na put

1091
0
SHARE

Po svemu sudeći, mnoge namirnice, pa čak i one koje su navodno zdrave, dolaze iz Kine. Iako nam mnogi proizvodi dolaze iz raznih dijelova svijeta, oni zapravo mogu sadržati razne štetne materije. Pogledajte listu od 10 namirnica koje se uvoze iz Kine, a koje bi trebalo da izbjegavate!

1. Pečurke

Pronađene su razne štetne materije u pečurkama iz Kine, a mnoge od ovih gljiva prozvane su “misteriozne gljive.” Više od trećine prerađenih pečuraka potiče iz Kine.2. Bijeli luk proizveden u Kini

2. Bijeli luk proizveden u Kini

Baš kao i kod pečuraka inspektori su pronašli razne štetne primese i u bijelom luku. Oko 31% belog luka proizvedeno je u Kini. Pazite šta kupujete!

3. Sok od jabuka proizveden u Kini

Kina je najveći proizvođač pesticida na svijetu, što znači da su plodovi koji tamo rastu prepuni opasnih hemikalija. Oko 50% soka od jabuka uvozi se iz Kine, a to znači da veći dio svijeta konzumira ove nezdrave sokove.

4. Piletina

Ptičji grip i razne bolesti koje se prenose hranom, a pritom su i česta pojava u Kini, zabrinuli su sve uvoznike piletine u svijetu.

5. Plastični pirinač

Azijske zemlje su glavni proizvođači pirinča na svijetu, stoga nije čudo što se pirinač u cijelom svijetu uvozi baš iz Kine. Praivi šok dogodio se kada je otkriven plastični pirinač. On se pravi mješavinom krompira i smole, a konzumiranje ovog pirinča može izazvati rak.

6. Industrijska so

Ovaj tip soli nepogodan je za ishranu, ali se očigledno prodaje kao kuhinjska so posljednjih 12 godina. Konzumiranje ovakve vrste soli može dovesti do fizičkih i mentalnih problema, problema sa štitnom žljezdom, kao i reproduktivnim sistemom.

7. Adaptirano mleko za bebe

2004. godine 47 ljudi je optuženo za proizvodnju lažnih mliječnih formula u Kini, koje su čak dovele i do smrti nekoliko desetina beba. Ova formula sadržala je kako malo hranjivih materija i smatra se da je bila napravljena od krede.

8. Lažna jaja

Hemikalije koje se koriste za proizvodnju ovih jaja su: alginska kiselina, kalijum-alum, želatin, kalcijum-hlorid, vještačka boja i voda. Ljuske se prave od kalcijum-karbonata a konzumiranje ovih jaja može dovesti do gubitka pamćenja i demencije.

9. Nudle od krompira

2011. godine prijavljeno je da slatke nudle od krompira imaju čudan ukus. Dalje istraživanje pokazalo je da su nudle napravljene kukuruza, industrijske boje i parafina.

10. Lažni grašak

Lažni grašak pravljen je od graška koji se koristi za ishranu stoke i soje, njima je dodana zelena boja i natrijum-metabisulfat (koristi se kao izbjeljivač i konzervans). Ove materije su kancerogene i ometaju sposobnost tijela da apsorbuje kalcijum.

Izvor: fokuzz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here