Home Zdravlje POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan...

POTEŠKOĆE U GOVORU POGAĐAJU SVAKO 20. DETE: Roditelji, ako i vaš mališan muca, ovi saveti će vam biti neprocenjivi!

1015
0
SHARE

Danas se obeležava Međunarodni dan svesti o mucanju

Većina nas je bar jednom u životu imala prilike da razgovara sa osobom koja muca. Mucanje se javlja na ranom uzrastu, između 2. i 5. godine života, ili u periodu oko polaska u školu.

 

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ/ILUSTRACIJA

 

Zamuckivanje i zapinjanje u govoru pogađa svako dvadeseto dete. Kod mnoge dece zapinjanje u govoru bude samo faza u razvoju govora i radom sa logopedom se brzo otkloni ovaj izazov. Međutim, kod izvesnog broja dece mucanje se nastavi, te ova deca nastave da odrastaju sa ovim problemom, najčešće zbog neredovne posete logopedu.

“Iako uzroke nastanka zamuckivanja i mucanja ne razumemo dovoljno, sigurni smo da roditelji i njihovo ponašanje ne izazivaju nastanak ove govorne poteškoće. Međutim, roditelji čija deca prolaze kroz fazu zamuckivanja ili mucaju mogu primenom izvesnih modela ponašanja pomoći detetu da lakše prevaziđe ove izazove u komunikaciji”, objašnjava logoped Dragana Filipović.

 

Ovo su samo neki od saveta koje roditelji mogu primenjivati u svakodnevnoj
komunikaciji sa decom koja pokazuju znake zamuckivanja ili mucaju:

 

– Pokažite detetu da ste zainteresovani da čujete šta želi da saopšti, a ne način na koji to saopštava. Uspostavite kontakt očima kada ono pokazuje poteškoće u govoru. Budite strpljivi, saslušajte ga i nemojte završavati rečenicu umeto deteta, jer to može biti frustrirajuće za njega. Korigovanje deteta tokom govora neće mnogo pomoći.

 

 

– Podržite dete. Kada su svesna svojih poteškoća u govoru, deca doživljavaju niz frustracija. Kao i u drugim situacijama, ohrabrite dete konstatacijom da nema potrebe da brine i da je normalno suočavati se sa poteškoćama u procesu usvajanja govora i jezika.

– Ukoliko govorite brzo, pokušajte da usporite tempo govora kada se obraćate detetu. Pre nego što odgovorite na detetovo postavljeno pitanje, napravite kratku pauzu u govoru. Na ovaj način dete će se osećati relaksiranije.

 

– Pokušajte da izazov u komunikaciji sa kojim se suočava vaše dete ne posmatrate kao problem. Zamuckivanje kod deteta može biti učestalije kada su roditelji anksiozni. Kada su roditelji anksiozni i nervozni, deca mogu pretpostaviti da oni rade nešto pogrešno. Ostanite pozitivni i vedri bez obzira na težinu mucanja. Veoma često zamuckivanje može predstavljati samo jednu od prolaznih faza u razvoju govora, te posle izvesnog vremena zamuckivanje može nestati.

– Odvojite dnevno 15 minuta i provedite ih sa detetom u opuštenoj atmosferi gde vas ništa neće ometati (telefon, televizija i dr.). Pratite svoje dete dok se igra ili priča o tome šta trenutno radi, ali ne i o tome šta se desilo u proteklom periodu ili šta planira da radi u budućnosti. Razgovarajte mirno i staloženo o tome šta ono trenutno radi ili šta voli da radi.

– Smanjite broj pitanja koje postavljate detetu. Dajte detetu više vremena da
odgovori na pitanje koje ste postavili. Napravite malu pauzu između dva pitanja kako bi se dete osećalo relaksiranije. Pokušajte da formirate kratke rečenice i umesto postavljanja pitanja jednostavno prokomentarišite detetov odgovor. Na ovaj način pokazaćete detetu da ga pažljivo slušate.

– Izbegavajte brz način života. Zamuckivanje može biti učestalije ukoliko je dete umorno. Deca koja mucaju, kao i sva ostala deca, bolje reaguju na uređen način života gde postoji rutina i satnica u obavljanju dnevnih aktivnosti. Posebno je važna rutina u ishrani i spavanju.

 

(Kurir.rs/lexis.rs