Home Zdravlje PRIMENITE OVE SAVETE VEĆ DANAS: 3 načina da smanjite rizik od raka...

PRIMENITE OVE SAVETE VEĆ DANAS: 3 načina da smanjite rizik od raka dojke

1784
0
SHARE

Ovo su 3 načina da smanjite rizik od raka dojke koja preporučuje američki Institut za istraživanje raka. Pročitajte i primenite, od nas samih dosta zavisi.

Kao što znate, oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i mesec u kojem pojačano razgovaramo o ovom ozbiljnom oboljenju, dižemo svest i motivišemo žene na samopreglede, redovne kontrole i zdrav način života.

Ovoga puta, donosimo preporuku i procene Instituta za istraživanje raka koji kaže da ovi načini u znatnoj meri umanjuju rizik od dobijanja raka dojke:

 

1. Održavanje zdrave telesne težine

 

Jedna od najvažnijih stvari koju možemo uraditi jeste da održavamo zdravu telesnu težino – da ne mršavimo i ne gojimo se preterano i iznenada, naročito u menopauzi. A zašto? Višak masnog tkiva može da proizvode hemikalije koje podstiču hronične upale, povećavaju nivo insulina u krvi i hormone koji podstiču rast ćelija. Na taj način, ne samo da smo u riziku od raka dojke, već i od još 10 različitih tipova kancera.

 

FOTO: PROFIMEDIA

2. Redovna fizička aktivnost

 

Fizička aktivnost kao takva umanjuje rizik od raka dojke pre i posle menopauze. Čak i najnezahtevnija fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave telesne težine, podstiče bolji rad imunog sistema i održava gastrointestinalni trakt u dobrom stanju. A da ne pominjemo kako vežbanje ispušta zdrave hormone u naše telo, održavajući ga zdravim. Zato, pokušajte da se organizujete i uklopite bar 30 minuta u danu za vid vežbanja koje vam najviše odgovara – bićete zahvalne sebi.

3. Izbegavajte alkohol

 

Ako možete, izbacite alkohol iz upotrebe ili ga konzumirajte umereno. Za alkohol je utvrđeno da je kancerogen i da može oštetiti DNK; pored toga, može povećati nivo hormona u telu i podstaći rad estrogena koji, opet, može uticati na pojavu raka. U slučaju da nikako ne možete odustati od omiljenog pića, ograničite se na bukvalno jednu čašu dnevno.

Kurir.rs/Organvlasti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here