Home Zdravlje RODITELJI, PAŽNJA: Mamin poljubac zarazio bebu herpesom

RODITELJI, PAŽNJA: Mamin poljubac zarazio bebu herpesom

1118
0
SHARE

Nema veće ljubavi od one između mame i bebe, ali zbog opreza neke stvari, poput ljubljenja u usta, trebalo bi izbegavati.

Tromesečna beba je od mame dobila herpes po celom telu i završila u bolnici. Šta se zapravo desilo?

Nakon što je majka redovno ljubila svoju bebicu u usta i zarazila je herpesom koji je imala, on se zatim preneo na dete i proširio po celoj glavi i telu. Nakon tri dana visoke temperature i promena na koži, roditelji su tromesečnog dečaka odveli u bolnicu, gde je zadržan pod nadzorom lekara.

– Celo telo bebe bilo je prekriveno herpesom, pogotovo glava, koja je bila jako crvena, nadražena i puna ranica. To je bilo strašno i tužno gledati. Kad smo dečaka prvi put videli, mislili smo da je u pitanju neka kožna bolest. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju infekcija tipom A herpes simpleks – izjavio je doktor Džu Haićao, koji je vodio slučaj.

O čemu se tačno radi

Herpes simpleks je virusna infekcija kao i svaka druga, međutim, ona se ne prenosi samo kapljično, već putem tečnosti koja se nalazi u mehurićima herpesa i koja je zarazna. U ovakvom slučaju verovatno je reč o prenosu bolesti upravo takvim putem, budući da dete još nema razvijen imunitet, nego ga dobija putem majčinog mleka, kontaktima s okolinom i vakcinisanjem i na taj način ga polako stvara.

Doktor Džu je sa sigurnošću potvrdio da je dečak dobio herpes od svoje majke, koja ima običaj da ga ljubi u usta, i da mu ga je na taj način nenamerno prenela.

– Herpes je jako opasan kod male dece zato što može da ošteti njihove nežne i osetljive organe, a bilo je slučajeva i gde su bebe umirale – zaključio je Džu.

Dalje usta od bebica

Dete nije spremno za takav vid izlaganja virusima. Bez obzira na ljubav između majke i deteta, ljubljenje u usta nikako nije način na koji treba iskazivati ljubav. Najzagađeniji delovi tela kod odraslog čoveka su upravo usna duplja, šake, stopala i genitalije, bez obzira na pranje. Usta odraslog čoveka su puna bakterija i ona ne bi trebalo da budu često u kontaktu sa tako malim detetom.

Na sve promene reagujte odmah

Ukoliko primetite sličnu reakciju na bebinoj koži, a neko od ukućana (mama, tata sestre ili braća) imali su herpes, pod hitno je odvedite kod doktora da se stanje ne bi zakomplikovalo. A oni koji ga imaju, neka ga odmah leče. Ulje čajevca, razni apotekarski preparati i kreme, kao i mazanje herpesa prepolovljenim čenom belog luka pomažu da bolest što pre prođe.

izvor kurir.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here