Home Zdravlje SAČUVAJTE DOBRE BAKTERIJE: Očistite telo nakon antibiotika

SAČUVAJTE DOBRE BAKTERIJE: Očistite telo nakon antibiotika

1548
0
SHARE

Posle upotrebe antibiotskih lekova potrebno je ojačati imunitet i ponovo uspostaviti balans u telu
Antibiotici su lekovi koji su namenjeni isključivo eliminisanju bakterija koje dovode do određene bolesti organizma.

Međutim, upotreba ovih lekova, iako ima svoje pozitivne strane, ipak dovodi do slabljenja imunog sistema i uništavanja onih „dobrih“ bakterija koje se nalaze u organizmu i od suštinske su važnosti za naše zdravlje.

Antibiotici ne uništavaju samo patogene bakterije već i prethodno pomenute „dobre“ bakterije (koje pomažu u varenju hrane, stvaranju neurotransmitera, sintezi vitamina…) pa je nakon terapije potrebno što pre oporaviti organizam, naročito ukoliko ste koristili antibiotike širokog spektra.

Čišćenje organizma podrazumeva svakodnevni trud, ali ćete na taj način uspeti da održite ravnotežu između bakterija i gljivica, tačnije kandide, koja može mnogo da naškodi zdravlju.

Kao i svi lekovi, tako se i antibiotici obrađuju u jetri kako bismo ih nakon toga eliminisali. Postoji nekoliko načina da povratite imunitet i očistite telo posle uzimanja antibiotika:

1. Jedan od najboljih načina da započnete proces čišćenja organizma je konzumiranje hrane koja je bogata antioksidansima. Misli se pre svega na voće i povrće (pasulj, brokoli, paprika, borovnice…). Ta hrana će eliminisati i ukloniti ostatke antibiotika iz ćelija i krvi i poboljšaće imuni sistem. Obroci od povrća i voća (sveže je najbolje) trebalo bi da čine najveći procenat ishrane kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža u organizmu.

2. Nakon uzimanja antibiotika bilo bi dobro uključiti suplemente vitamina C. Preporučena doza tog vitamina je 500 mg dnevno. Nema potrebe da uzimate više od toga jer će organizam sam izbaciti višak.

3. Izbacite iz ishrane obrađeni šećer, prerađenu hranu (naročito suhomesnate proizvode), skrob, veštačke boje i ukuse, kao i konzervanse, jer predstavlja dobru bazu za nastanak i razvijanje kandide. Trebalo bi izbegavati i ono voće koje sadrži visok procenat šećera. Potražite zdrave alternative da se zasladite tokom perioda čišćenja organizma i izbegavajte slatkiše.

4. Poslušajte savet koji vam često dajemo: dnevno unosite bar dva litra vode dnevno. Tako ćete očistiti jetru i bubrege, ali ćete takođe poboljšati metabolizam, a uz to i hidrirati telo.

5. Tokom i nakon upotrebe antibiotika uključite probiotske suplemente. Izaberite kvalitetne i proverene probiotike jer stomačna kiselina eliminiše većinu probiotika. Takođe, nakon završetka upotrebe antibiotika, obavezno konzumirajte domaće fermentisane proizvode (jogurt i kefir), koji će obnoviti vašu crevnu floru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here