Home Zdravlje Šta bi se dogodilo da 2 meseca izbacite sva ulja iz ishrane?

Šta bi se dogodilo da 2 meseca izbacite sva ulja iz ishrane?

374
0
SHARE

Većina ljudi ne može da zamisli kuvanje bez ulja, ali fitnes instruktor i nutricionista Džulijana Hever odlučila je da u periodu od 60 dana u potpunosti izbaci sva ulja iz ishrane kako bi se uverila šta se u tom slučaju dešava u ljudskom organizmu.

“Uvek sam verovala da su maslinovo i kokosovo ulje neizostavni deo zdrave ishrane. Konzumirala sam ih skoro svaki dan – maslinovo sam koristila za kuvanje, kokosovo sam mazala na tost, a s uljem avokada pravila humus. A onda sam saznala da ona i nisu toliko zdrava jer nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i sadrže mnogo kalorija”, kaže Hever.

Naime, samo jedna kašika ulja sadrži 120 kalorija, koje telo skladišti usled čega se gojimo. Upravo zato je Džuliana odlučila da u potpunosti ukloni ulja iz ishrane.

“Iznenadili biste se koliko namirnica ispušta svoje sokove ili vodu dok se kuva ili peče, tako da mi ulje uopšte nije bilo potrebno. Povrće se malo lepilo za tiganj, ali tada bih samo dodala malo vode”, objasnila je Hever.

Nakon dva meseca bez ulja, nutricionistkinja je primetila da joj se stomak u potpunosti smanjio, a vremenom je promena bila sve vidljivija.

To, navarno, nipošto ne znači da bi sve vreme u potpunosti trebalo da izbegavate bilo kakva ulja, jer i to je neka vrsta ekstrema koji škodi zdravom načinu života. Ipak, ovo bi trebalo da bude podsetnik da vodite računa o količini koju konzumirate i da ne pretjerujete.

Takođe, ovo nipošto ne znači da bi trebalo da izbegavate sve masti u ishrani, jer ne treba zaboraviti na one zdrave, na primer one koji se nalaze u orašastim plodovima.

izvor b92.net