Home Zdravlje SVE ŠTO MORATE ZNATI O SINKOPI: Ovaj poremećaj ima 3 posto stanovništva,...

SVE ŠTO MORATE ZNATI O SINKOPI: Ovaj poremećaj ima 3 posto stanovništva, a ovo su simptomi!

698
0
SHARE

Sinkopa je sindrom koji se definiše kao iznenadni, prolaznigubitak svesti koji nastaje usled poremećene perfuzije mozga.

Metabolizam mozga zavisi isključivo od perfuzije, pa prestanak cerebralnog protoka krvi u trajanju od 10 do 15 sekundi dovodi do gubitka svesti.

 

Prevencija

 

Osobe s dijagnozom neke od kardioloških bolesti moraju redovno kontrolisati osnovnu bolest i pridržavati se uputa doktora. Neurološki bolesnici mere prevencije treba da usmere prema svim uputima koje su dobili od doktora, što takođe važi za bolesnike s nekom od bolesti metabolizma.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Simptomi

 

U nekim slučajevima pre nastanka sinkope bolesnik ima stanje predsinkope koje karakteriše osećaj gubitka svesti, bolesnik oseća malaksalost u celom telu, žali se na poremećaj vida, nemogućnost da ostane u uspravnom položaju. Tipični simptomi sinkope su pad krvnog pritiska, osoba je bleda, znoji se, disanje je plitko.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Lečenje

 

Lečenje se sastoji od postavljanja bolesnika u ležeći položaj sa podignutim donjim ekstremitetima da bi se olakšao priliv venske krvi u srce. Moguće uzroke kolapsa potrebno je ukloniti. Korisno je umiti bolesnika hladnom vodom. Medikamentna terapija uglavnom nije potrebna.

 

Kurir.rs/Ordinacija.hr/Stetoskop, Foto: Profimedia