Home Zdravlje Svi treba da znate: Ovo su znakovi opasnog nedostatka proteina u organizmu

Svi treba da znate: Ovo su znakovi opasnog nedostatka proteina u organizmu

429
0
SHARE

Evo kako da znate da li imate nedostatak proteina. Postoje znaci i simptomi koji ukazuju da imate problem.

Povečana želja za hranom za hranom

Ako ste uvijek gladni i žudite za hranom i grickalicama, uzrok tome može biti nizak nivo proteina i ishrana sa mnogo ugljenih hidrata, odnosno šećera. Problem je u tome što unosite visoko kaloričnu hranu koja ima malo proteina u odnosu na broj kalorija.

Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima

Mišići su najveći rezervoari proteina u tijelu. Slabost u mišićma, bol i gubitak mase znak su manjka proteina u organizmu. Studja je pokazala da su ovi simptomi najčešći kod starijih ljudi. Proteini su ključni za rast i održavanje mišića.

Problemi sa kožom i noktima

Manjak proteina rezultira slabim i krhkim noktima, a ponekada se pojavljuju i bijele mrlje i smeđe linije na samim noktima.

Manjak proteina pogađa i kožu, jer oni omogućavaju regeneraciju ćelija, proizvodnju novih i zamjenu mrtvih ćelija. Ukoliko se ovo desi, primijetićete da je vaša koža suha, perutava i ispucala.

Gubitak kose

90% naše kose čini protein pod imenom keratin. Ako ne unosite dovoljno hranljivih materija, kosa postaje tanka i bledi. Ovo se dešava jer organizam prestaje da koristi proteine za stvari koje nisu ključne kao što je rast kose u namjeri da ga sačuva.

Masna jetra

Masna jetra je jedan od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne liječi, dovodi do bolesti masne jetre, koja se ispoljava zapaljenjem jetre, oštećenjem jetre i potencijalnim otkazivanjem jetre. Ovo je uobičajeno stanje kod onih koji konzumiraju mnogo alkohola, gojaznih ljudi, pa čak i djece.

Povećan rizik od preloma kostiju

Kao i na mišiće, nizak unos proteina utiče i na kosti. Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od lomljenja. Ovo se najčešće dešava jer je protein neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u metabolizmu koštanih ćelija.

Poremećaj sna

Ako imate problema sa spavanjem, to je vrlo vjerovatno povezano sa manjkom proteina. Proteini koje unosimo hranom jesu gradivni materijal za triptofan, amino kiselinu koja dovodi do pospanosti. Stoga, prije spavanja je poželjno jesti namirnice bogate proteinima kako bismo dobro spavali.

“Mentalna magla”

Dovoljan unos proteina je neophodan za pravilnu moždanu funkciju. Ako osjetite nedostatak motivacije, loše pamćenje ili imate problem sa učenjem novih stvari, to je znak nedostatka proteina. Studija kaže da su dopamin, epinefrin i serotonin neurotransmiteri neophodni tijelu kako bi se fokusiralo.

Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle iznosi 56 grama za muškarce, 46 grama za žene, a za djecu – od 19 do 34 grama zavisno od njhovog uzrasta. Ova cifra varira u slučaju trudnoće ili bolesti.

novi.ba