Home Zdravlje TRADICIONALNI PRIRODNI LEK PROTIV KAŠLJA, ASTME I BRONHITISA: Napravite sami sirup od...

TRADICIONALNI PRIRODNI LEK PROTIV KAŠLJA, ASTME I BRONHITISA: Napravite sami sirup od šargarepe!

2884
0
SHARE

Iako je često doživljavamo (pre)običnom, šargarepa je kraljica povrća – niskokalorična, a superhranjiva i lekovita.

Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Takođe je šargarepa dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora…

 

Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i sistema za varenje.

 

Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je šargarepa melem za disajne tegobe – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme… Sirup od šargarepe tradicionalni je prirodni lek protiv kašlja. Donosimo dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje u količini od 3 do 4 čajne kašičice na dan.

 

1. Potrebno vam je 2.5 decilitra svežeg soka od šargarepe iz sokovnika, 2 kašičice meda, malo vode. Nakratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno s medom i vodom uz stalno mešanje.

 

2. Pripremite pola kilograma šargarepe i 4 kašičice meda. Šargarepu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da bude prekrivena. Nakratko prokuvajte dok ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuvala pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmešajte s pasiranom šargarepom.

 

Kurir.rs/Ordinacija.hr