Home Zdravlje Ugasite cigaretu i ovo će se događati u vašem telu

Ugasite cigaretu i ovo će se događati u vašem telu

360
0
SHARE

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jako malo pušača svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research.

Cigarete sadrže prirodne i dodate šećere koji smanjuju ”gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže doktor Endrju Sajdenberg, doktorand javnog zdravlja na Univerzitetu Severna Karolina u Čapel Hilu.

Evo šta se događa u telu nakon što popušite svoju zadnju cigaretu.

Posle 20 minuta

Normalizuje se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kiseonika u telu se normalizuje i počinje da opada nivo ugljen-monoksida i nikotina.

Posle 48 sati

Telo je izbacilo većinu ugljen-monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čulo mirisa i ukusa postaju intenzivniji.

Posle 72 sata

Nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u telu. Nakon tri do devet meseci funkcija pluća znatno je bolja.

Posle jedne godine

Rizik od moždanog udara i infarkta redukuje se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše.

Posle 10 godina

Rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od prestanka srca podležete u istoj meri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

izvor b92.net