Home Zdravlje Velika nepoznanica: Kako so utiče na mozak?

Velika nepoznanica: Kako so utiče na mozak?

824
0
SHARE

Određena grupa neurona podstiče našu želju za natrijumom, zbog čega je veoma teško odoleti čipsu i slanim grickalicama, tvrde naučnici Medicinskog centra Bet Israel Dikones iz Bostona.

Ta vrsta neurona nalazi se u predelu koji ima važnu ulogu za kardiovaskularnom sistemu. Naučnici ističu da ta subpopulacija ćelija registuje nedostatak soli, tj. natrijuma i pokreće apetit i želju za slanom hranom.

Međutim, kod disfunkcije se javlja reakcija organizma, koji tada misli da mu je potrebno više natrijuma nego što zaista jeste. Ta disfunkcija može da vodi ka konzumaciji previše ili premalo soli, što vremenom izaziva stres u kardiovaskularnom sistemu.

Problem kod unosa soli je to što ishrana koja obiluje natrijumom udvostručuje rizik od problema sa srcem.

Uzimanje manje od pet grama soli dnevno pomaže kod sniženja krvnog pritiska i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara. Ljudi ne mogu bez soli, pošto ona pomaže u regulaciji vode, krvnog pritiska i ćelijskih funkcija.

So se gubi lučenjem i drugim metabolitičkim procesima, a hormoni se otpuštaju kao odgovor na manjak soli. Ipak, još uvek nije poznato kako so utiče na mozak da stvara osećaj potrebe organizma za unosom soli.

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here