Home Zdravlje ZABORAVITE NA LIMUN: Vitamin C uopšte ne pomaže kod prehlade! Ovaj MINERAL...

ZABORAVITE NA LIMUN: Vitamin C uopšte ne pomaže kod prehlade! Ovaj MINERAL je zakon!

1561
0
SHARE

Istraživači su dokazali da vitamin C nije najbolji suplement u borbi sa prehladama. Umesto njega, trebalo bi da svoju ishranu obogatite ovim mineralom.

 

Dok se većina ljudi u sezoni prehlada i gripa trudi da unosi što više vitamina C, te da u svoju ishranu dodaje ovaj suplement, istraživači smatraju da je potpuno beskoristan.

 

Naučnici su obradili podatke iz 67 studija kako bi otkrili šta se pokazalo najefektivnijim sredstvom u borbi sa prehladama.

 

Prema studiji objavljenoj u “Kanadskom medicinskom žurnalu”, tradicionalna lekovita sredstva poput ehinacee, ženšena, gela za olakšavanje otežanog disanja i lekova za kašalj nemaju jasne koristi, dok antibiotici izazivaju više lošeg nego dobrog.

 

Takođe, oni su dokazali da jedino konzumacija cinka može da pomogne u prevenciji i lečenju infekcija.

 

“U najmanje dva testa dokazali smo da deca koja su uzimala od 10 do 15 miligrama cin-sulfata dnevno su imali niže stope prehlade i manje odsustva u školi zbog prehlade”, istakao je doktor Mišel Alan, iz odeljenja porodične medicine sa Univerzitata Alberta.

 

Iako je studija sprovedena na deci, istraživači su potvrdili da nema razloga zašto bi cink trebalo da deluje samo na decu, a ne na odrasle.

 

Što se tiče vitamina C, naučnici su istakli da najpopularniji vitamin u svetu, za koji postoji uvreženo mišljenje da se najbolje bori sa virusima i bakterijama, nema efekat na uobičajene prehlade, sem što može da skrati trajanje infekcije.

Oni napominju da je vitamin C dijetetski antioksidans te može da neutralizuje efekte slobodnih radikala i da podrži odbranu imunog sistema.

“Najbolje rešenje u prevenciji širenja virusa jeste pranje ruku i konzumacija cinka”, zaključio je doktor Alan.

 

Lekovi poput ibuprofena i paracetamola mogu biti korisni u snižavanju temperature i groznice, dok uzimanje meda umiruje bol u grlu.

 

Kurir.rs/Superžena