Home Zdravlje ŽENE LAKŠE OSTAVLJAJU CIGARETE: Evo šta će vam se odmah desiti kada...

ŽENE LAKŠE OSTAVLJAJU CIGARETE: Evo šta će vam se odmah desiti kada prestanete da pušite

399
0
SHARE

Samo za 20 minuta vaš krvni pritisak i puls vraćaju se u normalu, a nakon 24 sata ugljen-monoksid nestaje iz tela. Čulo ukusa se vraća u normalu.

Da li su ovo dovoljni razlozi da prestanete sa pušenjem?

Poslednjih pet godina žene češće ostavljaju cigarete, jer one više brinu o svom zdravlju, ali i o tome da li će uspeti da prestanu da puše bez posledica po svoju liniju. Za odvikavanje od pušenja javi se, u proseku, 60 odsto žena i 40 odsto muškaraca. Žene više brinu o svom zdravlju, ali više brinu i o svom svom izgledu. Žele da što duže zadrže mladalački izgled, a poznato je da pušenje veoma loše utiče na ten i kosu.

 

Na jednodnevne terapije odvikavanje od pušenja, uspešne u 90 odsto slučajeva, najčešće dolaze žene u tridesetim i četrdesetim godinama koje imaju vrlo izraženu želju da ostave pušenje. Još su dovoljno mlade i žele da se oslobode loše navike. Želja za trudnoćom i samo blagosloveno stanje je kod mnogih žena veliki motiv za ostavljanje pušenja. kao što je i veliki motiv majki da prestanu da puše i ne pružaju loš primer svojoj deci.

 

FOTO: PROFIMEDIA

U znatnom broju žele da prestanu da puše i žene od između 55 i 65 godina, a njihovi razlozi za raskid sa cigaretama su drugačiji – imaju ozbiljan problem sa zdravljem.

 

Goji se od viška hrane, a ne manjka cigareta

 

Žene su, pokazala je praksa, mnogo otvorenije za saradnju i spremne da aktivno učestvuju na terapijama, a njihov najveći strah je da li će se ugojiti kada prestanu da puše.

Istina je da se ljudi goje od viška hrane, a ne od manjka cigareta. Kada se ostavi pušenje razbijanjem zabluda, cigareta se ne zamenjuje hranom, niti bilo kojom drugom nikotinskom zamenom.

 

Žene bolje razumeju psihičku krizu koja nastaje kada se ostave cigarete snagom volje. Jedan bes, tuga, strah i depresije se javljaju kao posledica ostavljanja cigareta kao svojih prijatelja kojih se odričemo, a želimo da im se vratimo. Kada razbiju sve zablude koje svi pušači na svetu imaju, žene lako prestaju da puše i postaju srećni nepušači.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/B92, Foto: Profimedia)