Home Zdravlje Znojite se noću? To može biti znak ozbiljnih bolesti

Znojite se noću? To može biti znak ozbiljnih bolesti

1003
0
SHARE

Prvo proverite da li ste obukli deblju pidžamu za spavanje. Ako to nije slučaj, često znojenje tokom sna može biti uzrokovano nepravilnim disanjem, vraćanjem kiseline u želudac, bakterijskim upalama ili pak nekim ozbiljnim bolestima.

Ljudi koji boluju od određenih bolesti, kao što je dijabetes, pogotovo ako se leče hipoglikemičkim sredstvima, tabletama i insulinom, mogu se probuditi usred noći sa simptomima naglog pada šećera u krvi.

Znojenje je jedan od simptoma hipoglikemije, zbog čega bi trebalo odmah da pojedete nešto slatko. I perimenopauza i menopauza mogu biti uzroci zašto se žene znoje noći.

Takođe, može biti reč o idiopatskoj hiperhifrozi, poremećaju žlezda kod kog se javlja preterano lučenje znoja, koje može izazvati konuzmiranje jakih lekova i antidepresiva.

Noćno znojenje mogu izazvati i infekcije – od obične viroze, gripa, do bakterijskih upala grla ili pluća. Setite se šta su nas bake savetovale kada smo bili mali – kada legnemo, dobro da se pokrijemo da bismo se oznojili i tako iz tela izbacili sve “otrove”. U slučaju da imate temperaturu, nikako ne bi trebalo da se još više utopljavanje, već da je skidate, navode lekari.

Ako se noćno kupanje ponavlja, a ne radi se o tome da vam je samo pretoplo, savetujemo vam da odete kod lekara. Bilo bi dobro da uradite detaljne preglede – provera krvnog pritiska, EKG i spirometriju, zato što mogu biti sledeće bolesti:

– srce – Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Često se javljaju i problemi sa disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes.

– štitna žlezda – Previše aktivna štitnjača i tokom dana može izazvati prekomerno znojenje. Posavetujte se sa lekarom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se rešite tog neugodnog simptoma.

– maligne bolesti – Od limfoma i leukemije, pa sve do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, piše 24sata.hr.

izvor prva.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here