Home Lifestyle Da li su djeca dužna da brinu o roditeljima kad ostare

Da li su djeca dužna da brinu o roditeljima kad ostare

465
0
SHARE

Ponovo se na internetu povela rasprava o odnosu roditelja i djece, posebno u godinama kada ovi prvi ostare, o ovi drugi dođu u fazu da se brinu o njima.

Ili ne brinu.

Šta treba, šta ne treba, šta se mora, šta se očekuje, šta je red… Da li roditelji to očekuju ili bolje reći smatraju da im djeca duguju da o njima brinu, da li djeca misle da je nisu u obavezi i da mogu da dignu ruke, gdje su tu ljubav, empatija? Nisu sve porodice iste, pa tako ni razmišljanja njihovih članova.

– Babe nisu dužne da vam čuvaju djecu. Lijepo je ako dobijete pod 2 i 3, ali nije ničija obaveza – stajalo je u inicijalnom tvitu koji je ubrzo podstakao mnoge komentare, piše Objektiv ovih dana.

Prvo su se javili oni koji mogu da urade komparativnu analizu života na Balkanu i SAD.

– Zato se ovdje u Americi zna red. Hranio sam te, odgajao i platio ti školovanje, pokušao da ti usadim radne navike još dok si bio tinejdžer tjerajući te da radiš za džeparac. Ako si nešto naučio, snaći ćeš se. Moja obaveza kao roditelja prema tebi je završena. Sada je sve na tebi.

Neki su svjesno iz konteksta izvukli problem koji je, nažalost, čest na našim prostorima, a tiče se “vraćanja usluge” roditeljima zbog toga što su nas odgajali i čuvali.

– Problem je kad se to predstavlja kao transakcija: ja sam ti dao/dala život i ti si dužan da mi vratiš. Neki roditelji pate od mentaliteta žrtve i praktično nabijaju djetetu krivicu što je rođeno, pa ako neko tretira svoje dijete kao stoku, onda ne može mnogo da očekuje zauzvrat.

Potom su se javili oni koji bolje poznaju pravo i zakone, pa su nas podsjetili da je naša propisana obaveza, zapravo, da brinemo o roditeljima kad onemoćaju.

– Djeca su dužna i prema zakonskom uređenju da se brinu o roditeljima. A, inače, ako se ne brinu, roditelj može da ih isključi i iz nužnog dijela nasljedstva, tako da onog pod dva bukvalno ne bude ništa, tj. ode nekom desetom, pa i državi. Zakon kaže da djeca jesu obavezna da obezbijede stare roditelje. Moj kolega išao na sud. Tužio ga otac. Određena alimentacija i plus još brdo nekih obaveza – navela je primjer jedna djevojka, a onda podsjetila kako glasi i pomenuti zakon u Srbiji:

– Prema Porodičnom zakonu roditelj koji je nesposoban za rad i pri tom nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoljetnog djeteta, odnosno od maloljetnog djeteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmjerno njegovim mogućnostima.

Na kraju svih mišljenja, zakona, ubjeđenja i priča, mnogi su se usaglasili u jednom, a to je da ne bi mogli da zanemare svoje stare i bespomoćne roditelje i ostave ih bez njege i novčane pomoći. Jer, ljudski je pomoći čovjeku u nevolji, a kamoli kada je to neko ko nam je podario život i očuvao kada mi to sami nismo mogli.

Jedna mama iz Amerike je, navela je u svom tekstu Nova.rs u avgustu, pokrenula lavinu kad je rekla da ona i njen muž uživaju dok se brinu o svojoj djeci i gledaju ih kako rastu, ali da to ne znači da će joj biti dužni bilo šta kada porastu. Naprotiv – ona joj ne duguju ništa zato što ih je rodila. Rekla je i da se nada se da će kao majka zaslužiti njihovo poštovanje, ali na osnovu odnosa koji sagrade, ali je svjesna da za to nema garancija.

izvor hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here