Home Lifestyle Ovo su 3 signala da je žena zapala u krizu srednjih godina

Ovo su 3 signala da je žena zapala u krizu srednjih godina

138
0
SHARE

Kriza srednjih godina je simbol normalne starosne krize, dešava se skoro svima u dobi od 40-45 godina. Ovo je vreme kada ustaljeni način života više ne odgovara, a nešto novo još nije došlo da ga zameni. U ovoj fazi čovek može sebi da postavi pitanja šta mu je sada zaista važno u životu, da li je zadovoljan onim što je već postigao itd. I to je potencijal krize: kada ona prođe, čovek može steći pozitivne promene u sebi i svom životu.

S jedne strane, do 40-45 godina, osoba akumulira dovoljno životnog iskustva i utisaka koje treba preispitati. S druge strane, obično ljudi do ovog uzrasta već postižu neke uspehe u karijeri, deca odrastaju i osamostaljuju se, bračne veze su se na određeni način razvile.

I ovo je takođe vreme kada žena može primetiti promene vezane za uzrast u izgledu, zdravlju itd. Čini se da se uobičajeni ritam života uništava sam od sebe, što postavlja pitanje čoveku: „Kako da izgradim svoj život dalje?“

Simptomi starosne krize kod žena
Kako prebroditi ovo vreme
Teško da je krizu srednjih godina moguće prebroditi bez ikakvih poteškoća. Neprijatna iskustva će se pojaviti, ona su deo našeg života i signal da bi bilo sjajno nešto promeniti. Ali čak i ako se čini da se ceo poznati život ruši, možete pomoći i podržati sebe.Podsetite se svojih dostignuća: uzmite komad papira i zapišite sve važne stvari koje ste do sada postigli. Ovo će pomoći da se prevaziđe depresijacija i smanji stepen neprijatnih iskustava.

  1. Nedoslednost izgleda sa godinama. Za neke žene, promene u izgledu povezane sa godinama mogu biti teško prihvatljive, utiču na samopoštovanje i osećaj samoprivlačnosti. Može se činiti da žena pokušava da izgleda mlađe ili starije od svojih pravih godina. Naravno, sjajno je brinuti o sebi u bilo kom uzrastu, ali važno je da to činite za sebe, a ne samo iz straha da ne budete neprivlačni.
  2. Povećana razdražljivost. Svaka kriza je praćena ne uvek prijatnim emocionalnim iskustvima. Osoba koja živi u starosnoj krizi postaje osetljivija na okolne događaje, jer je u stalnoj napetosti. Zbog toga se često mogu pojaviti melanholija, malodušnost, uznemirenost i druge neprijatne emocije.
  3. Devalvacija svega postignutog. Na neki način, devalvacija je odbrambeni mehanizam naše psihe: kada se plašimo da nešto izgubimo, čini se da nam je lakše da se pretvaramo da nam to u stvari uopšte nije bilo važno. Zbog toga žena može početi da devalvira svoju ulogu majke („Oni su odrasli, više im ne trebam”), ili profesionalnu poziciju („Nisam više tako tražen specijalista kao pre”) , itd. Unutrašnja potreba za reorganizacijom života može dati podsticaj takvoj deprecijaciji.

izvor novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here