Home Lifestyle Zadrži, pospremi, baci: 8 važnih dokumenata koji imaju vijek trajanja

Zadrži, pospremi, baci: 8 važnih dokumenata koji imaju vijek trajanja

1355
0
SHARE
Ponekad smo u nedoumici koje dokumente ili račune čuvati i koliko dugo, a na kraju nam se dogodi da se “gušimo” u papirima i ustvari ne znamo što nam je gdje. U nastavku donosimo popis onih koji imaju vijek trajanja.

1. DOKUMENTI KOJE ČUVAMO CIJELI ŽIVOT

Iako je moguće nabaviti zamjenske dokumente, nekada to može biti samo gnjavaža. Zato ih je jednostavnije spremiti na sigurno.
U dokumente koji čuvamo cijeli život ubrajaju se rodni list, potvrda o smrti, svi dokumenti vezani uz eventualno usvajanje, razvod braka, zdravstvene nalaze, policu životnog osiguranja, oporuke.

2. PRAVILO “7 GODINA”
Većinu dokumenata koji se tiču poreza preporučjivo je čuvati minimalno tri, a maksimalno sedam godina. Razvrstajte ih po godinama kako bi si pojednostavili nalaženje ako za to dođe vrijeme.

3. BANKOVNI IZVADAK
Većinu bankovnog poslovanja danas obavljamo online. Međutim, banke čuvaju vašu dokumentaciju – u nekim hrvatskim bankama i deset godina. To vrijeme može varirati, ovisno o banci. Što se tiče papirnatih potvrda o poslovanju, pričuvajte ih godinu prije nego ih bacite.

4. MJESEČNI RAČUNI
Ako vam ne trebaju zbog prijave poreza, mjesečne račune možete baciti odmah nakon što ste ih podmirili. Ako otkazujete neku uslugu, potvrdu da ste uredno platili sve račune sačuvajte do pet godina.

5. DOKUMENTI VEZANI UZ NEKRETNINE
Dokumente kao što su ugovor o kupnji i sl. trebali bi sačuvati barem za vrijeme koje posjedujete neku nekretninu. A to je za većinu ljudi do kraja života.

6. OSIGURANJE
Slobodno se riješite svih isteklih polica osiguranja, ali sačuvajte sve potvrde o plaćanju istih barem nekoliko godina. I naravno, važeću policu spremite na sigurno.

7. GARANCIJE
Čuvajte ih toliko koliko vrijede. Za lakše snalaženje neka budu sve na jednom mjestu i složene po duljini trajanja.

8. RAČUNI
Uvijek čuvajte račune za skuplje stvari te za one predmete koji dolaze s garancijom.

izvor zadovoljna.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here