Home Moda i lepota Koja alkoholna pića najgore utiču na vašu kožu

Koja alkoholna pića najgore utiču na vašu kožu

820
0
SHARE

Poznato je da prekomerna konzumacija alkohola štetno deluje na organizam. Otkrivamo kakve negativne efekte ima na vaše lice i kožu.

Kako je sezona zabava u punom jeku, nije na odmet podsetiti se da alkoholna pića, pored toga što nam pomažu da se opustimo i uživamo u dobrom provodu, ipak nepovoljno utiču na naš ten. Prema istraživanjima Institutа iz Stokholma, u kome se razvijaju najnovija tehnološka rešenja u industriji lepote, glavni krivac za neželjene tragove na koži lica posle “veselog” provoda je tekila, a za njom slede votka, pivo i vino.

Analizirajući učinak koji alkohol ostavlja na koži, istraživači su otkrili da postoji nešto što možemo nazvati “mamurluk kože” – verovatno smo i sami primetili neke neprijatne tragove na licu posle par čašica, ali ovakvog fenomena do sada nismo bili svesni.

Ovo je top-lista pića koja nisu najbolji prijatelji naše kože: tekila, votka, pivo, belo vino i crno vino. Na čelu liste je i “kralj” novogodišnje noći – šampanjac.

Alkohol generalno ne utiče dobro na kožu, jer dovodi do dehidratacije i čini pore vidljivijim, a doprinosi i preranom starenju kože. Neki od naših omiljenih “pratilaca” na zabavama skrivaju i više štetnih efekata za našu kožu nego što smo pomišljali.

Na primer, ako ste ljubitelj piva, imajte na umu da ovo piće čini lice natečenim, dok crno vino izaziva iritacije na koži, a belo vino uzrokuje crvenilo. Tekila i votka su najveći krivci za mogućnost pojave akni.

izvor b92.net