Home Moda i lepota PREVIŠE STE MALJAVI? Razlog za ovo mogu da budu i ozbiljni ZDRAVSTVENI...

PREVIŠE STE MALJAVI? Razlog za ovo mogu da budu i ozbiljni ZDRAVSTVENI PROBLEMI

960
0
SHARE

Pojačana maljavost nije retka pojava, ali ponekad može da bude pokazatelj problema sa zdravljem. Pojačani rast dlaka kod žena zove se hirzutizam, što podrazumeva preteranu maljavost na bradi, prsima, ramenima i donjem delu trbuha. Iako to samo po sebi nije opasno, može da bude znak da organizam žene ne funkcioniše kako treba.

Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su najčešći “krivac” za pojavu dlačica na bradi. Prevelika količina muških polnih hormonau u ženskom telu jeste uzrok ove pojave. Takođe, hormone mogu da poremete i neodgovarajuće pilule za kontracepciju.

Genetika

Višak dlačica kod žena ponekad se pojavljuje kao rezultat genetike. Ukoliko majka ili baka ima nešto više dlačica po licu, ženski potomci bi mogli da naslede ovaj problem.

Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje. Ipak, sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika. Ukoliko tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini i neplodnost, to su znaci da najverovatnije postoji cista, koju bi trebalo pregledati na ginekološkom pregledu.

Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu. Ponekad se pojavljuju tokom menopauze, jer tada opada nivo estrogena.

Kušingov sindrom

Prevelika količina hormona stresa – kortizola, ponekad je uzrok pojave Kušingovog sindroma. Pacijenti sa ovim sindromom često imaju povišen krvni pritisak, šećer i pojačanu maljavost tela.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlezda, zbog potpunog ili delimičnog manjka određenih enzima u telu, ponekad je povezana sa pojačanom maljavošću. Ovo stanje se uglavnom rano dijagnostikuje, i retko ostaje neotkriveno u kasnijoj životnoj dobi.

Trudnoća

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko telo, i kada se hormoni opet vrate u normalu, dlačice će nestati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here