Home Moda i lepota Vreme je za prolećni detoks: Ova hrana opravlja creva i krvne sudove

Vreme je za prolećni detoks: Ova hrana opravlja creva i krvne sudove

554
0
SHARE

Proleće je period buđenja, ne samo prirode, već i našeg organizma i energije. Tokom zime u organizmu se skupljaju toksini, najpre od teške hrane i nedostatka kretanja, a proleće je idealno vreme za detoksikaciju.

Toksini se izlučuju iz organizma putem gastrointestinalnog trakta, preko kože, pluća i bubrega. Probavni sistem je taj koji će doživeti glavno opterećenje, a ono što osoba jede direktno utiče na mogućnosti detoksikacije. Evo koja pravila za čiščenje tela od toksina postoje u proleće i kako ih primeniti:

Stručnjaci savetuju da je neophodno smanjiti upotreba namirnica koje iritiraju sluznicu želuca i dovode do pojačanog lučenja hlorovodonične kiseline. To su na primer, gazirana pića, prženo, kiselo, dimljeno, slano; konzervirana hrana. Telo ima svoj potencijal za samoregulaciju – radi kada organi i sistemi funkcionišu bez kvarova. U suprotnom, toksini se mogu deponovati u tkivima i ometati rad sistema za detoksikaciju.

Simptomi koji ukazuju na povišen nivo toksina u telu mogu biti kožni osip, nelagodnost i smetnje u funkcionisanju digestivnog trakta, oslabljen imunitet, umor, slabost, glavobolja.

Da bi se pomoglo crevima, savetuje se da se u hranu dodaju mekinje, zelenilo, namirnice koje sadrže beta-karoten (bundeva, spanać, šargarepa, slatki krompir, brokoli i druge), namirnice bogate cinkom (beli luk, nana, sladić). Ova hrana pozitivno utiče na gastrointestinalnni trakt.

Da biste pomogli enzimskom sistemu creva, treba obratiti pažnju i na hranu sa vlaknima. Konzumirajte borovnice, crveni pasulj, orahe, crno grožđe i hranu sa vitaminima B koji mogu pružiti antioksidantnu zaštitu.

Osim izbalansirane i zdrave ishrane, stručnjaci savetuju da se pre detoksikacije treba posavetovati sa lekarom koji vam može dati dodatne smernice i mere zaštite. Takođe, fizička aktivnost je neophodna. To ne moraj biti naporne vežbe, već šetnja, trčanje, plivanje, joga, pilates… Konzumirajte dovoljno tečnosti, najpre vode, redovno spavajte i imajte kvalitetan san i maksimalno pokušajte da izbegnete stresne situacije, piše “Sensa”.

Pored vlakana i fermentisanih mlečnih proizvoda, fermentisanog povrća i voća, savetuje se da se u ishranu dodaju suve šljive, ovsena kaša i cvekla. Suvo voće ne samo da čisti organizam, već sadrži i mnoge vitamine i minerale, zbog kojih telo može dobiti dodatni podsticaj za detoksikaciju. Ovsena kaša je puna vlakana, sprečava povećanje nivoa glukoze u krvi. Repa uklanja višak tečnosti iz tela, reguliše pritisak i čini krvne sudove elastičnijim. Cvekla je izuzetno lekovita, pa stručnjaci preporučuju konzumiranje cvekle u svim oblicima – kuvana, pečena, dinstana.

izvor b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here