Home Zanimljivosti JOŠ MALO O UMJETNOSTI KUVANJA JAJA

JOŠ MALO O UMJETNOSTI KUVANJA JAJA

654
0
SHARE

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo.

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašikicu soda bikarbone. Starija jaja su kisjelija i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su kisjela pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati kisjelost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.

Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

Želite li dobiti jaja s mekanim žumancetom unutra, tada ih kašikicom polako stavljajte u vruću vodu i mjerite vrijeme. Zavisno od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta.

Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanaca biti zelenkaste boje, a bjelanca će biti gumenastija.

Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

izvor:malisaveti

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here