Home Zanimljivosti AKO VAM OMILJENA ORHIDEJA VENE, STAVITE 1 SASTOJAK U KORIJEN I OŽIVJEĆETE...

AKO VAM OMILJENA ORHIDEJA VENE, STAVITE 1 SASTOJAK U KORIJEN I OŽIVJEĆETE JE: Cvjetaće kao LUDA cijele godine (VIDEO)

4769
0
SHARE

Ukoliko cvetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vreme je da izvadite orhideju iz saksije i krenete sa presađivanjem.

Razlog za to je truli koren, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava usled preteranog zalivanja.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isečete truli koren. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban beli luk. Benefit belog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen belog luka i pomešajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez belog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše.

Preporuka je da otkinite grane cveta jer je koren već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dve čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here