Home Zanimljivosti CURI VAM NOS, ALI NISTE PREHLAĐENI? Evo zašto vam se to dešava...

CURI VAM NOS, ALI NISTE PREHLAĐENI? Evo zašto vam se to dešava kada je napolju previše hladno!

1708
0
SHARE

Iako ste u potpunosti zdravi, često se dogodi da vam, čim iziđete na hladnoću nos curi.

U takvoj situaciji se povremeno nađe između 50 i 90 posto ljudi, a pojava se stručno naziva “rinitis izazvan hladnoćom” ili “skijaški nos”. Posebno su joj sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno iscuri i cela čaša te tečnosti ili između 300 i 400 mililitara.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Dr. Dejvid King objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagreju i ovlaže vazduh koji udišemo pre nego što on dospe u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije ćelija.

 

“Kada dišemo na nos, a spoljašnja temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni celzijusa. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan”, objasnio je.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Hladan i suv zrak stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reagira tako da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću delimično je refleksna reakcija živaca. Pritom proširene krvne vene greju vazduh zrak prolazi preko njih na putu prema plućima.

 

Kurir.rs/ScienceAlert, Foto: Profimedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here