Home Zanimljivosti DRUŽITE SE: Samoća je loša po zdravlje!

DRUŽITE SE: Samoća je loša po zdravlje!

1034
0
SHARE

Nekad nije loše biti sam sa sobom, čak je i neophodno da bi se sredile misli, ali dugoročna usamljenost ne donosi ništa dobro

Zbog usamljenosti možete da se razbolite.

 

To potvrđuju i sva naučna istraživanja, koja pokazuju da je socijalna izolacija u dužem vremenskom periodu štetna kao da pušite 15 cigareta na dan ili kao da ste alkoholičar te da osobe s lošim socijalnim kontaktima imaju povećan rizik od demencije i visokog pritiska. Naime, geni koji su zaduženi za borbu protiv ozbiljnih infekcija manje su aktivni kod usamljenih ljudi, a usamljenost može uzrokovati tumore i veoma ozbiljne probleme sa srcem.

Tempo života koji danas imamo sve više nas vodi u usamljenički tip života, sve je manje vremena za prijateljstva i druženja, a sve je više internet veza i odnosa koji nikako nisu isto što i druženje uživo. Zato je negovanje starih i stvaranje novih prijateljstava veoma važna stavka u životu svakog čoveka, a na taj način ujedno i čuvamo zdravlje.

Ukoliko ste usamljeni, prva stvar koju morate da uradite je da postanete dostupni. Skinite smrknuti izraz s lica i nasmešite se, čak i potpuni stranci će pozitivno reagovati na osmeh, a i vi ćete se, verujte, osećati mnogo bolje.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Krećite se tamo gde ima mnogo novih i zanimljivih ljudi koje možete da upoznate. Kursevi i volontiranje su idealna mesta za to.

Neka internet radi za vas. Setite se starih prijatelja s kojima ste nekada bili jako dobri, ali vas je život razdvojio, potražite ih i obnovite prijateljstvo.

Počnite da se bavite nečim što vas je oduvek privlačilo. To je sjajan način da promenite rutinu u koju ste zapali i sigurno će u vaš život privući neke nove, interesantne ljude koji imaju ista interesovanja kao vi.

Uvek imajte na umu da je prijateljstvo nežan cvet, koji ima duboko korenje samo ako ga negujete. Zato se javite svojim prijateljima. Ne sutra. Sad!

Pozdravite osobu koju redovno srećete, npr. komšiju u liftu ili osobu s kojom se često vozite u javnom prevozu. Nakon nekog vremena verovatno ćete spontano započeti razgovor o nekoj temi, a možda se poznanstvo vremenom pretvori i u lepo prijateljstvo, nikad se ne zna.

Autor: Foto: Shutterstock

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here