Home Zanimljivosti Gojenje, holesterol, srčani udar: Posledice lošeg braka trpi samo jedan pol!

Gojenje, holesterol, srčani udar: Posledice lošeg braka trpi samo jedan pol!

758
0
SHARE

U svakom braku kad-tad dođe do neslaganja i to je normalno, ali ako trzavice postanu prečeste, to može da ostavi posledice i na vaše zdravlje.

Za neke dobra, a za druge loša vest jeste to što ne trpe oba pola jednako posledice turbulentne veze ili braka. Muškarcima se na tom polju lošije piše, jer imaju veći rizik od srčanog udaraako im je odnos nestabilan.

Zanimljivo je da se na žene to nimalo ne odnosi.

Loš brak pogoršava krvnu sliku

Britanski istraživači utvrdili su kako tokom uspona i padova u vezi značajno oscilira krvni pritisak muškaraca, ali ne i žena. Povećava im se i holesterol i telesna težina, što je fatalna kombinacija koja vodi do srčanih i moždanih udara.

Naučnici su pratili 620 oženjenih očeva i otkrili kako se njihovo zdravstveno stanje drastično poboljšalo kada bi u braku krenulo nabolje. Ako je stanje u odnosu bilo nepromijenjeno – bilo dobro ili loše – nije bilo promena u njihovoj krvnoj slici.

S druge strane, bračna (ne)sreća nije imala veze s kardiovaskularnim zdravljem kod žena. Veruje se da to tako zbog činjenice da muškarci više zavise od žena nego obrnuto. One imajušire društvene veze i efikasnije načine na koje se nose sa nevoljama.

Ako ne ide, najbolje je rešenje – razvod

Naučnici su otišli toliko daleko da savetuju muškarcima koji su u lošem braku, ni više ni manje, nego razvod – za svoje dobro.

“Uz pretpostavku uzročne povezanosti, bračno savetovanje za parove s pogoršanim odnosima može imati dodatne prednosti u pogledu fizičkog zdravlja iznad psihičkog blagostanja, iako je u nekim slučajevima prekid odnosa najbolja opcija“, stoji u zaključku studije.

Generalno, veruje se da ljudi u braku više paze na sebe u pogledu telesne težine i redovnog uzimanja lekova, dok su samci skloniji alkoholu, cigaretama i nezdravoj ishrani, piše Dejli mejl.

izvor stil.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here