Home Zanimljivosti HRANA LOŠE UTIČE NA ZUBE: Stomatolog otkriva šta treba da izbegavate kako...

HRANA LOŠE UTIČE NA ZUBE: Stomatolog otkriva šta treba da izbegavate kako biste se spasli karijesa

1288
0
SHARE

Dobro je poznato da slatko pruzrokuje karijes, a crveno vino ostavlja mrlje na zubima ako ga često konzumirate, u nastavku saznajte koja još hrana loše utiče na zube.

Ovo je lista namirnica koje biste trebali da izbegavate po savetu stomatologa:

 

Suncokretove semenke

 

Imaju čvrstu spoljašnju ljusku koja može oštetiti zube kada je grickamo. Ako ste ljubitelj ove zdrave grickalice, bolja opcija biće već oljuštene semenke.

 

Kocke leda

 

Ne bi trebalo da grickate led zubima. Kada stisnete 2 kristala jedan uz drugi, jedan mora da pukne. Kocke leda mogu izazvati oštećenja zubne gleđi jer su tvrde. Takođe, konzumiranje izrazito hladnog ili vrućeg pića nepovoljno deluje na zube.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Sportska pića

 

Iako ta pića sadrže elektrolite koji pomažu mišićima nakon treninga, nemojte zaboraviti da su puna šećera. Nije loše ponekad popiti sportsko piće, ali nemojte da vam postane navika.

 

Voda sa ukusima

 

Iako voda sa ukusima nema šećera, sadrži kiseline koje uništavaju zube.

Zbog dodataka kao što su šećer ili kiseline, voda sa ukusima i sportska pića menjaju pH vrednost pljuvačke, povećava se kiselost, a to smanjuje otpornost zubne gleđi. Jednom uništena gleđ, teško će se obnoviti. Tada zubi postanu osetljivi na karijes, upale i infekcije. Najbolje je piti običnu vodu.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Sušeno voće

 

Zbog svoje lepljivosti suvo voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koja razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može doći do nastanka karijesa.

 

Čips

 

 

 

Hrana koja sadrži skrob, poput čipsa, uzrokuje karijes. Enzimi u pljuvački započinju proces varenja ove hrane u vašim ustima. Razgrađivanjem ugljenih hidrata u šećer koji postaje hrana bakterijama u ustima. Čips se može zadržati između zuba i doprineti razvoju zubnog plaka. Ako povremeno uživate u čipsu, pobrinite se da ga nakon konzumiranja isperete usta sa dosta vode i obavezno koristite zubni konac.

 

Alkohol

 

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi nastanku karijesa. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke gubi se njena funkcija ispiranja, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje. Trebalo bi obrtiti pažnju kakve namirnice svakodnevno jedete i kakva pića pijete, ukoliko želite da održite dobru oralnu higijenu.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/Kolektiv, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here