Home Zanimljivosti KADA JE TELO ZDRAVO I NAŠ UM SE OSEĆA ISTO: Pravilna ishrana...

KADA JE TELO ZDRAVO I NAŠ UM SE OSEĆA ISTO: Pravilna ishrana smanjuje simptome depresije i anksioznosti

1077
0
SHARE

Najnovije istraživanje koje je sproveo magazin BMC Medicine potvrdilo je da kada je telo zdravo i odmorno i naš um se oseća isto.

Najnovija istraživanja pokazuju da pravilna ishrana može ublažiti simptome depresije i anksioznosti. Osim što uzrokuje mračan pogled na svet, depresija uzrokuje i fizičke simptome poput glavobolje, umora, nesanice i problema s probavom. Naučnici ističu da balansiranom i pravilnom ishranom u telo unosimo potrebnu količinu hranjivih supstanci koje mogu popraviti raspoloženje i rešiti nas depresije.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Rezultati istraživanja ističu da kod depresije i anksioznosti pomaže vežbanje koje potiče lučenje serotonina (hormona sreće).

 

Dosadašnja istraživanja potvrđuju da ishrana koja uključuje raznovrsno povrće i malu količinu šećera i životinjskih masnoća pomaže kod ublažavanja simptoma depresije, anksioznosti i umora. Osim toga, organizmu je potrebna dovoljna količina neprobavljivih vlakana koja se nalaze u biljkama te imaju vrlo bitan učinak na crevnu mikrofloru i probavu, zbog čega je važno uključiti ih u svaki obrok.

 

FOTO: PROFIMEDIA
(Kurir.rs/klix.ba. Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here