Home Zanimljivosti Kamiondžija skupljao 30 godina kovanice u Njemačkoj: Kada je umro, porodica je...

Kamiondžija skupljao 30 godina kovanice u Njemačkoj: Kada je umro, porodica je naslijedila dvije i po tone blaga!

3165
0
SHARE

Jedan vozač kamiona sa sjevera Njemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese. U to vrijeme, njemačka valuta još je bila marka, a sakupljeni novčići najmanjih apoena od jednog ili dva pfeniga.

Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je naslijedila preko milion kovanica, ukupne težine dvije i po tone. Tolika količina “metala” zadala im je više brige nego radosti.

 

Po uvođenju eura kao zvanične valute Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekadašanja valuta njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zamjeni za euro, piše “Telegraf“…

Bebisiterka je shvatila da devojčica umire! Zbog onog što je uradila, zaslužuje pravi orden!

Zahvaljujući tome porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi naslijeđeni metalni novac.

Kese prepune kovanica članovi porodice su odnijeli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac proslijedila Centralnoj banci Njemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je riječ.

“Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem”, rekao je Volfgang, koji je kovanice brojao šest mjeseci.

Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su naslijedili ukupno oko 16.000 njemačkim maraka, odnosno 8.000 eura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here