Home Zanimljivosti NAJUČINKOVITIJI NAČIN za zaustavljanje hrkanja je…

NAJUČINKOVITIJI NAČIN za zaustavljanje hrkanja je…

1834
0
SHARE

Kad hrčemo, usta su nam otvorena, a grlo suho i može čak i peckati, što može biti znak niske razine kisika u krvi, kroničnih glavobolja, pretilosti, srčane mane ili začepljenih dišnih puteva.

Ako ste jedni od onih nesretnika koji sebe i svojeg partnera noću bude hrkanjem, iskušajte jedan od ovih savjeta. Neki se možda čine očiglednima, drugi zahtijevaju malo truda. Ali isplati se.

Spavajte na boku
Kad spavamo na boku, jezik je u ustima položen drukčije nego kad spavamo na leđima. To, naravno, nije opsno, ali onemogućava prodorne zvukove da izlaze iz našeg grla.

Izbjegavajte alkohol prije spavanja
Alkohol potiče dehidraciju, što znači da će se grlo prije osušiti, a to će potaknuti hrkanje. Prije spavanja obavezno si uz krevet ostavite čašu vode.

Stanite pod vrući tuš
Tuširanje vrućom vodom pomaže očistiti dišne putove, a za najbolji učinak, dodajte malo eukaliptusovog ulja. Vrući tuš prije spavanja koristit će vašem zdravlju, higijeni, a i poštedjeti vas hrkanja.

Počnite vježbati
To je onaj dio koji od vas zahtijeva trud, ali mršavljenje može riješiti hrkanje. Kad se udebljamo, udeblja nam se i vrat, a grlo se stišće, što znači da ćemo češće hrkati.

Očistite dišne kanale
Problemi sa sinusima trebali bi se liječiti, a kod kuće možete isprobati i inhalaciju prirodnim biljem. U sobu, također, možete smjestiti biljke koje pročišćavaju zrak.

Redovito mijenjajte posteljinu
Najmanje jednom tjedno. Na posteljini se skuplja prašina, bakterije i, ako imate ljubimca, njihova dlaka.

Prestanite pušiti
Pušenje nije zdravo za disanje, a hrkanje proizlazi iz problema s disanjem. Cigareta dodatno iritira već ionako suho grlo, tako da je najlogičnije rješenje prestati pušiti.

Čuvajte se suhog zraka
Redovito provjetravajte sobe ili nemojte spavati sa zatvorenim vratima. Pobrinite se za to da ne udišete suhi zrak koji bi dodatno isušivao vaše grlo.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here