Home Zanimljivosti Nemojte prati prozore vodom iz slavine jer će ostaviti mrlje

Nemojte prati prozore vodom iz slavine jer će ostaviti mrlje

1526
0
SHARE

Proizvodi za pranje stakala čiste prašinu, masnoću, otiske prstiju, nakupine smoga i dima, ostatke kukaca, mrlje…. Da bi bili učinkoviti, treba smanjiti svojstvo vode koje se naziva površinska napetost.

Tome služe površinski aktivne tvari, koje se nazivaju tenzidi ili surfaktanti. Na deklaraciji su označeni kao “anionske površinski aktivne tvari”. Molekule vode su jako dobro međusobno povezane, pa teško prodiru u nečistoću. Tenzidi razmiču molekule, pa voda lakše uklanja nečistoće sa stakla ili neke druge glatke površine. Svi su ovi pripravci načinjeni s destiliranom vodom. Tako je mogućnost nastajanja mrlja puno manja nego s vodom iz slavine, koja u pravilu ima dosta otopljenih tvari, poput kamenca.

Među sastojcima ovih proizvoda često se mogu naći i alkoholi poput etanola. Etanol se vrlo dobro miješa s vodom, pa se često koristi u sredstvima za čišćenje, antisepticima, tekućim sapunima…

Na deklaracijama nekih analiziranih proizvoda piše da se njima mogu čistiti i ekrani, odnosno zasloni televizora, mobitela, tableta i sl. Takvi proizvodi razrijeđeni su s puno vode, a prije njihova korištenja treba pročitati upute proizvođača elektroničke opreme.

Pri čišćenju zaslona vrijedi pravilo manje je više, posebice jer vlaga šteti elektronici koja se nalazi vrlo blizu otvora na ovakvim uređajima, posebno mobitelima i tabletima. Najizloženiji su mikrofon, zvučnici i baterija. Preporučuje se koristiti krpicu od mikrovlakana ili pamučnu tkaninu, jer je većina ekrana osjetljiva na mehanički kontakt. Prvo treba dobro obrisati prašinu suhom tkaninom, a zatim navlaženom s malo destilirane vode u koju je stavljeno malo bijelog octa.

I kod čišćenja staklenih i sličnih glatkih površina, kako je već navedeno na deklaraciji, preporučeno je nanijeti sredstvo raspršivačem te brisati suhom krpom.

Za pripravu ovakvih proizvoda kod kuće postoje mnogobrojni i vrlo često isprobavani recepti. Jednostavan recept je pomiješati malo octa s malo destilirane vode. Bijeli ocat sadrži octenu kiselinu koja pomaže čišćenju, a ima i antibakterijska svojstva. Destilirana voda je bolja od one iz slavine, koja se najčešće i klorira. Poznato je da astmatičarima neke tvari mogu pogoršati stanja ili potaknuti napadaje. Stoga se sredstva na bazi amonijaka ne koriste sa sredstvima na bazi klora. U protivnome mogu nastati otrovni spojevi, primjerice kloramin.

Ako radimo sredstvo za čišćenje stakala kod kuće, dobro je staviti i malo limunova soka, koji također dobro čisti. Može se koristiti i eterično ulje limuna, koje, među ostalim sastojcima. sadrži limonen. Riječ je o tvari ugodna mirisa, sastojku mnogih eteričnih ulja, koji lijepo miriše i dobro odmašćuje, pa se sve više koristi u sredstvima za čišćenje.

izvor 24sata. hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here