Home Zanimljivosti Ova biljka je Božji dar za žene: Dostupna je i jeftina, 1...

Ova biljka je Božji dar za žene: Dostupna je i jeftina, 1 kašika dnevno je dovoljna da se preporodi cijelo tijelo

3865
0
SHARE

Susam po svojoj vrijednosti svakako zaslužuje biti rame uz rame sa bijelim lukom, kurkumom i drugim ljekovitim namirnicama. Lako je dostupan, relativno jeftin, pa nema razloga da se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može spriječiti razne bolesti, nekada čak i spasiti život.

Susam je sjemenka koja potiče iz Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka, i za tri do pet mjeseci dostigne visinu do dva metra. Ukusan je i veoma značajan dodatak ishrani. Na primer, sve češće se ističe prednost putera od susama za anemiju, ali i susamovog ulja. Kako god da ga koristite nećete pogrešiti.

Pogledajte najveće prednosti susama:

Susam je sjemenka koja uspješno usporava starenje, koristi za pripremu raznih tijesta ali i kao začin mesu i povrću. Nadaleko je poznat tahini, pasta koja se sprema mljevenjem pečenog sjemena.Za šta je sve dobar?

Jača živce

Moćan je regulator masnoća u krvi. Pored toga, može da smanji rizik od nastanka bolesti i poboljšaju imunitet. Ulje susama je idealno za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji veoma pozitivno deluje na naš nervni sistem preporučuje se kod osjećaja umora, depresije i a dokazano je da zbog prisustva magnezijuma smanjuje opasne migrenske glavobolje i normalizuje san.

Čistač organa za varenje

Možete da ga propržite ili pečete na laganoj vatri. Osim toga, veoma je djelotvoran kod zatvora, neredovne stolice i uklanjanja svih crijevnih parazita.

Čuva kosti

Djelotvoran je za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, ali onima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma savjetuje se konzumacija smjese od dvije kašike susama i 50 mililitara jogurta. Ovu jedite svako jutro na prazan stomak.

Nezaobilazan u trudnoći

Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mlijeka. Susam sadrži dijetetska vlakna koja znatno pomažu kod opstipacije koja se veoma često javlja tokom trudnoće i preporučuje se da ga se jede samljevenog.

Dodatak svim jelima

Namirnica koja uspješno usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali u cijelom svijetu se koristi za pripremu raznih tijesta i kolača. U Americi ga masovno koriste kao začin mesu i povrću, a susamovo ulje koriste kao zamjenu za maslinovo ulje i od njega se pravi margarin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here