Home Zanimljivosti POMOZITE SEBI: Jedite ove namirnice i bićete puni energije!

POMOZITE SEBI: Jedite ove namirnice i bićete puni energije!

1832
0
SHARE

Kako dan odmiče, logično je da nivo energije opada, ali srećom postoji načini da se energija podigne na prirodan način.

 

Ako vam se često dešava da ste pred kraj dana umorni, a imate još mnogo planiranih obaveza, nemojte odmah da posežete za energetskim napicima, već pomozite sebi pravilnom ishranom.

 

Da biste održali optimali nivo energije tokom celog dana, biće vam potrebna “pametna” hrana za mnogo energije, kojom ćete najbolje stabilizovati nivo šećera u krvi i tako sprečiti nagli pad energije, i pomoći organizmu da je proizvede u dovoljnoj količini da izdržite dan.

“Postoje namirnice koje će vratiti energiju u trenu, a biće još bolje ako napravite pametnu kombinaciju proteina, masnoća i zdravih ugljenih hidrata kojima ćete organizmu obezbediti pravu mešavinu vitamina i minerala”, kaže  Valeri Goldštajn, direktorka ishrane u Centru za uravnoteženo zdravlje.

1. Bademi

Bademi sadrže vitamin B7, poznat kao biotin, koji odlično pomaže telu u pretvaranju hrane u energiju – ističe Goldštajn i savetuje da se za instant podizanje energije jednostavno poslužite šakom badema.

 

2.  Organska govedina

Govedina je odličan izvor gvožđa, zbog čega odlično otklanja osećaj umora, jer ga naše telo koristi tako da zadrži više kiseonika i brže ga dovede do svih ćelija u telu i na ćelijskom nivou koristi za stvaranje energije.

Zlatan manikir: Savršen detalj za najveselije doba godine! (FOTO)

3. Sušena zob

Suva zob je odličan dodatak jogurtu, s kojim će još bolje uticati na podizanje energije. Zob je prirodno savršen ugljeni hidrat koji sadrži čak tri elementa za povećanje energije: kalcijum, vlakna i proteine, a samo jedna porcija može da utoli glad i učiniti vas spremnijim za dnevne izazove.

4. Jaja

Jaja će zadovoljiti osnovne dnevne nutritivne potrebe za proteinima, jodom, vitaminom B6 i B12. Zdrava su, zasićuju i puna su energije, pa Goldštajn predlaže da, kada osetite potrebu za novom dozom energije, ne posežete za drugom kafom, već da pojedete jedno kuvano jaje.

 

5. Piletina

Čista piletina je savršen izvor koenzima, čija je uloga pomoć pri proizvodnji energije tela, i vrlo je važna za zdravlje svih vitalnih organa.

6. Spanać

Samo jedna šoljica sirovog spanaća obezbediće vam dovoljno magnezijuma, minerala koji je potreban da naše telo proizvede željenu količinu energije.

Napravite eliksir za zimske dane: Dva sastojka leče anemiju, impotenciju, glavobolju! (RECEPT)

SrbijaDanas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here