Home Zanimljivosti Postoji trik kako da zaspite za nekoliko minuta i zapravo funkcioniše

Postoji trik kako da zaspite za nekoliko minuta i zapravo funkcioniše

1157
0
SHARE

Anksioznost, stres, depresija, nezdrava ishrana, previše obaveza, premalo vremena, porodični problemi, ljubavni problemi, nedovoljno fizičke aktivnosti – stvari koje mogu da dovedu do nesanice i poremećaja sna je nemoguće sve nabrojati. Iako je u pitanju ozbiljan problem koji ne može tek tako da se reši, postoje određeni psihološki trikov koji mogu da vam pomognu da konačno zaspite pre zore.

Najpoznatija među tim trikovima jeste čuvena “4-7-8” taktika. U pitanju je trik sa disanjem koji deluje toliko jednostavno i glupo da ćete na prvu loptu sigurno reći da nema šanse da funkcioniše. Zapravo, ako imate problema sa snom, verovatno ćete sad da izađete iz ovog teksta, izrevoltirani što vam pričamo o nekakvoj taktici sa disanjem koja vam sigurno neće pomoći. Razumemo, jer smo i mi bili na vašem mestu. Međutim, najviše što možete da izgubite ako ostanete i zapravo isprobate ovu tehniku jeste nekliko minuta života.

Dakle, evo u čemu je fora – lezite u krevet, spremite se za spavanje, smestite se udobno i zatvorite oči. Udahnite duboko na nos i pustite da udah traje četiri sekunde. Zatim zadržite dah sedam sekundi, pa krenite da izbacujete vazduh kroz usta lagano, tak da izdah traje osam sekundi.

Znamo, znamo, zvuči glupavo – ali probajte!

Fora je u tome što ljudi koji su anksiozni ili deprsivni ili jednostavno pod stresom ne dišu dovoljno duboko. Mlađim generacijama je generalno disanje previše plitko, a to dovodi do ubrzanog kucanja srca i osećaja uznemirenosti. Disanje po ovoj taktici će vam u roku od nekoliko minuta umiriti rad srca i osetićete se smirenije i opuštenije. Ponavljajte ovaj obrazac disanja sve dok ne zaspite – pritom se i potrudite da se fokusirate smo na disanje i na šta drugo.

Taktika “4-7-8” nije bez razloga najpopularnija fora za borbu protiv nesanice. Probajte večeras, pa nam javite sutra kako je prošlo.

URADITE TEST: Proverite kakav vam je imunitet!

Izvor: Noizz.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here