Home Zanimljivosti Rodila sam kćerku, i nisu me htjeli ni muž ni moji roditelji....

Rodila sam kćerku, i nisu me htjeli ni muž ni moji roditelji. Ostale smo na ulici, a onda sam pokucala na jedna vrata.

1155
0
SHARE

‘Rodila sam dijete iz velike ljubavi prema čovjeku koji me je ostavio mjesec dana poslije porođaja. Odrekli su me se i roditelji. Kažu da im ne trebam ni ja ni moje dijete. Nemam gdje…’

 

Ovo je samo jedna od stotinu priča sa kojom se susrela Mila Vuković, socijalna radnica iz Materinskog doma, jedinog takvog u Srbiji u kome su smještene žene koje su ostale same sa bebom, nemaju gdje da odu i nemaju nikakva finansijska sredstva.

Po životnoj priči svake žene koja živi u Materinskom domu može da se snimi film, ali zbog straha i neprijatnosti da će ih neko možda prepoznati, nisu bile spremne da javno pričaju koja muka ih je natjerala da se s bebom u naručuju upute u ovu ustanovu.

– Razlozi su različiti, ali su to uglavnom nedostatak podrške uže porodice, tu prije svega mislim na oca djeteta i roditelje majke, zlostavljanje, traume… – kaže naša sagovornica.

A dolaze iz cijele Srbije. Ima i maloljetnih, udatih, razvedenih… Posljednje dvije godine su tu i majke i djeca iz država zahvaćenih velikim migracijama, a koje se nalaze u postupku dobijanja azila u našoj zemlji.

Dom može da primi dvadeset majki i dvadesetoro djece, a trenutno je smješteno 16 žena i 17. djece. Majke ovdje dobijaju smještaj, hranu, zdravstvenu njegu, psihološku podršku, ali moraju da poštuju dnevni red Doma i da se same brinu o bebama. Posjete su dozvoljene, žene mogu slobodno da izlaze napolje, ali ukoliko je u porodici bilo nasilja, potrebna je i dozvola Centra za socijalni rad – kaže Mila Vuković.

Da bi žena bila smještena u Materinski dom mora da se ispoštuje određena procedura koja može da traje najduže dvije nedelje.

Majka treba da se obrati Centru za socijalni rad, zatim nadležni upute zvaničan zahtjev u Dom. Tada procjenjujemo situaciju, razgovaramo sa majkom, nakon čega tim stručnjaka donosi konačnu odluku – kaže Mila.

Dešavalo se i da neke majke odustanu od borbe, odu iz Doma i ostave djecu.

-Brigu tada preuzimaju socijalni radnici koji bebe smještaju u Dom za nezbrinutu djecu. Ta djeca odu u hraniteljske porodice ili na usvajanje – kaže Mila.

Neizvjesnost koja ih čeka teško je breme za svaku ženu. Da bi ih pripremili za život van doma, stručnjaci im pomažu da steknu samopouzdanje i pronađu posao kako bi što prije “stale na svoje noge”. Organizuju se kursevi kuvanja, rada u marketima, kozmetičkim salonima…

– Sarađujemo sa organizacijama koje se bave zapošljavanjem i trudimo se da pomognemo majkama da pronađu posao koji bi mogle da rade kada izađu odavdje. Takođe, posredujemo i u upisivanju djece u predškolske ustanove čime kako bismo im olakšali da zadrže posao. Za svako dijete je najbolje da bude uz svoje roditelje. Podrška roditeljima je najbolja podrška za dijete. Usluga Materinskog doma je veoma važna zato što i u najtežim životnim okolnostima stvara uslove da porodica ostane na okupu.

Gdje se nalazi Matrinski dom?

Materinski dom je deo Zavoda za smještaj djece i omladine bez roditeljskog staranja. Nalazi se u Zvečanskoj 7 u Beogradu i na toj adresi je od 1970. godine.

Izvor: zena.blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here