Home Zanimljivosti RODITELJI, DOBRO UPAMTITE: Evo zbog čega francuska djeca nikada nemaju napade bijesa

RODITELJI, DOBRO UPAMTITE: Evo zbog čega francuska djeca nikada nemaju napade bijesa

973
0
SHARE
Mother Resting Head on Infant’s Chest

Možda ste već imali prilike da primjetite da su francuska djeca lijepo vaspitana, vrlo pametna i aktivna. Ona skoro nikad nisu nevaljala i plačljiva, jedu sve što im se posluži i uvijek se ljubazno javljaju susjedima. Sigurno ste se zapitali u čemu je tajna njihovog lijepog vaspitanja. Danas vam otkrivamo koji je to “tajni sastojak” koji roditelji iz Francuske dodaju u vaspitavanje svoje djece.

1 Bebina prva godina

Majke u Francuskoj se na posao vraćaju 10 nedelja poslije porođaja. Prema njihovom zakonu, majka može ostati na odsustvu i duže od 10 nedelja i da sačuva posao, ali uz manja primanja. Nakon povratka majke na posao, dijete kreće u jaslice. Na taj način je dijete od malih nogu okruženo različitim ljudima, brže se prilagođava i mnogo je samostalnije u životu.

2 Francuska djeca se uče samostalnosti

Djeca se od malena navikavaju da spavaju u svom krevetu, čak i u svojoj sobi. Ako se dijete probudi u toku noći, majka će obično sačekati par trenutaka da bi vidjela da li je zaista neophodno da ode kod djeteta.

Pored toga, djeci se odmalena daje sloboda. Rijetko ćete u parku vidjeti roditelje da se igraju sa djecom, jer se oni ne miješaju ni u njihovu igru ni konflikte i puštaju ih da svoje svađe rješavaju sami.

3 Ne postoji hrana posebno za djecu

Hrana je jedan od ključnih dijelova francuske kulture i pauza za ručak kod njih traje 2 sata. Francuzi smatraju da je vrlo važno da porodica ima bar jedan zajednički obrok dnevno. Djeca i roditelji jedu istu hranu, i iako roditelji ne tjeraju djecu da jedu ono što ne vole, insistiraju da makar probaju svaki obrok.

4 Učenje kod kuće i maniri

Vrlo je uobičajeno da djeca od 5 godina ne znaju da čitaju i roditeljima to nimalo ne smeta. Djetinjstvo je vrijeme kada djeca uče da sanjaju, istražuju i uče kako da budu ljubazna i odgovorna. Kada za to dođe vrijeme, naučit će i da čitaju i pišu.

U Francuskoj su takođe vrlo bitni maniri. Njihova djeca se uvijek lijepo jave i pozdrave, mirna su u gužvi i ustupaju mjesta starijima u prevozu. Još kao mali nauče 4 važne fraze : “hvala”, “dobar dan”, “nema na čemu” i “doviđenja”.

5 Nedelja je porodični dan

Ovaj dan je uvijek unaprijed isplaniran i rezervisan za izlet, roštilj u prirodi ili vožnju biciklom.

Kada je u pitanju porodica, bitno je i naglasiti da u Fancuskoj bake i deke ne čuvaju djecu. Porodica se obično okuplja vikendom, kada se svi zajedno druže i uživaju, ali češće ćete starije ljude vidjeti kako piju kafu ili čašu vina u restoranu nego da se sve vrijeme brinu o unucima.

6 Djeca dobijaju džeparac

Tokom kupovine djeca su obično mirna i ne traže roditeljima da im kupe slatkiše ili igračke. Od 7. godine ona dobijaju džeparac, koji mogu da troše onako kako sami žele, a novac koji dobijaju srazmjeran je njihovim godinama

Izvor: fokuzz.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here