Home Zanimljivosti SVE SE VIDI NA OVOM DELU TELA: Dužina života zapisana vam je...

SVE SE VIDI NA OVOM DELU TELA: Dužina života zapisana vam je na stomaku

2414
0
SHARE

Prekomerna težina i muškaraca i žena prvo se manifestuje na stomaku, a onda i na drugim delovima tela.

Ipak, mnoge osobe višak kilograma u vidu masnih naslaga skladište u kukovima, zadnjici, nogama, vratu, obrazima, u zavisnosti od genetike i od samog metabolizma.

 

Nova studija rađena na temu viška kilograma i gojaznosti, pored već poznatih rizika za zdravlje, usredsredila se i na obim struka (stomaka) i njegov uticaj na zdravlje.

 

Prema istraživanju, veći obim struka povećava rizik od prerane smrti kako kod muškaraca tako i kod žena. Osobe koje imaju zdravu telesnu težinu po indeksu telesne mase (BMI) i imaju veći i razvijeniji stomak u odnosu na ostale delove tela – takođe su u povećanom riziku od prerane smrti, i to za 22% u odnosu na osobe čije se masti skladište na drugim delovima tela. Dodatna težina oko struka naziva se „centralna gojaznost“ i ona se razlikuje od opšte gojaznosti po tome što kod takvih osoba rizik za preranu smrt može da bude veći za 13%.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Studija je pokazala da veliki stomak predstavlja možda najveću pretnju za zdravlje srca. Rizik za srce je 25% veći za osobe sa centralnom gojaznošću i normalnim BMI, 26% za osobe sa centralnom gojaznošću i prekomernim BMI i čak 56% za osobe sa centralnom gojaznošću i gojaznim BMI (indeksom telesne mase).

 

Određivanje viška stomačnog sala vrši se merenjem odnosa struka i kukova (merenje struka deli se sa merenjem kukova). Razlika viša od 0,85 za žene i 0,90 za muškarce smatra se centralnom gojaznošću i masti na tom telu su štetnije po zdravlje u odnosu na masti koji se nalaze na drugim delovima tela.

 

Studija je pregledala podatke 43.000 učesnika ranijih istraživanja sa centralnom gojaznošću prosečne starosti 58 godina koji su praćeni 10 godina. Iako se pokazalo da je rizik od velikog stomaka isti i za muškarce i za žene, primećeno je da su muškarci skloniji skladištenju masti oko stomaka u odnosu na žene. Prema studiji, žene imaju veću tendenciju ka skladištenja sala u svojim kukovima i zadnjici.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Rizici od viška masti oko stomaka su dijabetes, visok nivo holesterola, upale – rizični faktori za srce. Masti u kukovima i zadnjici ukazuju na manju mišićnu masu u nogama, što takođe povećava rizik za bolest srca, ali u manjem obimu od masti na stomaku. Razlog za to nije u potpunosti jasan, ali se pretpostavlja da masti na stomaku više od masti u kukovima i zadnjici utiču na centralne organe, naročito na jetru.

 

Zbog svega navedenog, studija savetuje sve sa centralnom gojaznošću da preduzmu korake u cilju smanjenja rizika za zdravlje u vidu vežbanja i zdrave ishrane. Nažalost, gubitak težine ne mora sigurno značiti i gubitak masti samo oko stomaka, jer se težina gubi ravnomerno. Ne postoji usmeren način mršavljenja samo stomaka čak i sa vežbama poput trbušnjaka. Bilo koja vežba utiče na više delova tela, ali je to ipak mnogo bolje nego ne raditi nikakve vežbe i ne rešavati višak telesne težine i masti u organizmu.

 

FOTO: PROFIMEDIA
(Kurir.rs/Krstarica, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here