Home Zanimljivosti UBIJAJU VIRUSE: 6 namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta

UBIJAJU VIRUSE: 6 namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta

1846
0
SHARE

Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovekovom organizmu.

A ovih šest namirnica vam pomažu da osnažite organizam i ojačate imunitet.

 

Jogurt

 

Redovan unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu deluje blagotvorno na zdravlje creva i celi imunitet. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što takođe snižava rizik od upala.

 

Kokošija supa

 

Ona ne leči samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Pečurke

 

Pečurke su bogate selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako podstiču proizvodnju belih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s testeninom, jajima, na pici ili s mesom – važno je samo da ih jedete.

 

Brokoli

 

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Najbolje je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

 

Sardele

 

Sardele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u telu jačajući imunitet. Osim sardela, odličan su izbor tuna i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba.

 

Čaj

 

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju delovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dve šoljice čaja na dan.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/RadioSarajevo, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here