Home Zanimljivosti Valentina ostala bez posla, kući se vratila sa 2,5 eura i za...

Valentina ostala bez posla, kući se vratila sa 2,5 eura i za dvije godine napravila kuću

685
0
SHARE

Ne postoje muški i ženski poslovi – Valentina radi sve. Na djedovinu se vratila nakon desetljeća bavljenja novinarstvom, slikarstvom, glumom.

Prije dvije godine ostala je bez posla i ušteđevinom od oko 10 eura kupila je kartu Banjaluka-Kupres u jednom pravcu. Prvi zarađen novac bio je od branja bobica kleke i to zbog nepoznavanja terena u minskom polju.

“Znam da sam razmišljala – Bože, kada dignem nogu, što će se dogoditi. Hoću li ostati živa ili neću”, ispričala je Valentina Duvnjak.

Novi život je započela na Kupreškoj visoravni zidanjem kuće na temelju stare sušare. Iz porušene kuće izvlačila je kamen, ciglu, grede. Ni slutila nije da će znati zidati, klesati, graditi.

“Zadnje cigle kad sam postavljala, pahulje su padale po meni. Ja se popnem na ljestve, majka mi dodaje cigle i malter u maloj kantici od kilogram jer nemoguće je da ja podižem veliku kantu.”

Mrkva, cikla, kupus, luk – donose solidne prihode. Povrće proizvodi prirodno, bez bilo kakve kemijske zaštite, na nadmorskoj visini od 1.200 metara, reklamira na društvenim mrežama i dostavlja kupcima.

“Što vrijedi sad i da je ova mrkva dva kilograma ako ona nije zdrava. Što ima veze ako je povrće i sitnije, važno je da je zdravo”.

Radni dan počinje prije izlaska sunca. S majkom obrađuje zemlju ručno. Čak i vodu za zalijevanje vrta donose u kantama.

U vrt je često navraćala divljač zbog čega su postavili električnog pastira. Zec se gostio kupusom, medvjed jabukom. Dok čopori vukova, u potrazi za vodom, prolaze pored kuće.

“Divlje životinje su ovdje nešto sasvim normalno. Selo je napušteno i one se spuštaju jer to sad smatraju svojom teritorijom”, rekla je Duvanjak.

Kad se tek vratila nije imala struju, niti vodu. Zime su oštre i do minus 25, a kad snijeg zapada – mjesecima ne može nigdje.

No, za životom u gradu ne žali. Tamo je radila nekoliko poslova, bila podstanarka i stalno pod stresom. Ovdje je stigla s oko 2,5 eura sitniša od karte i za dvije godine napravila kuću, kupila auto i živi u miru.

Izvor: n1info.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here