Home Zanimljivosti ZAŠTO NIJE DOBRO sjediti prekriženih nogu

ZAŠTO NIJE DOBRO sjediti prekriženih nogu

2271
0
SHARE

Prekrižene noge su uobičajen način sjedenja za mnoge. Ova poza smatra se elegantnom i seksi. No, takva poza ima određene negativne zdravstvene posljedice, a uz pomoć sljedećih informacija znat ćete kako prevenirati probleme s cirkulacijom.

Ovo se događa u vašem tijelu kada predugo sjedite prekriženih nogu:

Održavanje tijela u određenim pozama može voditi do stanja poznatog kao paraliza perinealnog živca (grane ishijatičnog živca). Ovo se može dogoditi i kada predugo sjedite u bilo kojoj pozi.

Istraživanje iz 2010. pokazalo je da, kada dugo sjedite prekriženih nogu, krvni tlak raste, pa čak i ako nemate problema s tlakom, izbjegavajte ovu pozu.

Jedan od razloga zašto dolazi do toga je taj da, kada stavite jedno koljeno preko drugoga, krv iz nogu ode u prsa, što rezultira većom količinom krvi koja se šalje iz srca. Drugo objašnjenje je to da krvni tlak raste zbog izometričkog napora mišića noge (napor koji nastaje kada se mišići i zglobovi ne pomiču).

Ovaj požaj može voditi i do nestabilnosti zdjelice. Produženo ostajanje u toj pozi skraćuje mišiće unutarnje strane potkoljenice, a produžuje mišiće vanjske strane potkoljenice.

Ova navika povećava i rizik od nastajanja proširenih vena. Iako je najveći uzrok ovog stanja genetska podloga varikoziteta, ova poza može povećati rizik upale pritisnutih vena. Kada sjedite prekriženih nogu, pritisak na vene je veći i to ometa protok krvi, što dovodi do zadržavanja krvi u nogama i do oticanja vena.

Konačno, istraživanje je dokazalo da ako sjedite u ovoj pozi više od tri sata dnevno povećavate rizik od razvoja krivog držanja, bolova u leđima i vratu te nelagode u zdjelici.

Sada kada znate ove činjenice, riješite se ove navike i izbjegnite dugoročnu štetu na vašem tijelu.

izvor:ljepotaizdravlje.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here