Home Zanimljivosti ZNATE LI PREPOZNATI kada znojenje postane problem te se morate javiti liječniku?

ZNATE LI PREPOZNATI kada znojenje postane problem te se morate javiti liječniku?

2048
0
SHARE

Pojačano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature vrlo visoke. Kako stati na kraj (pretjeranom) znojenju i može li ono biti znak ozbiljnijih bolesti zbog kojih biste trebali otići liječniku?

S uzavrelim temperaturama dolazi i (pretjerano) znojenje. Iako je to najnormalnija tjelesna funkcija, nekim ljudima može predstavljati estetski problem, a može biti i znak raznih bolesti.

Pretjerano znojenje često može biti znak infekcijskih bolesti. Primjerice, tuberkuloze, endokrinoloških bolesti poput šećerne bolesti, bolesti štitnjače, a može pratiti i maligne bolesti.

Znojenjem se regulira tjelesna temperatura, a iz našeg organizma izlučuju se štetne tvari tijekom dana ili noći. Noćno znojenje može biti simptom vrlo ozbiljnih bolesti, poput bolesti štitnjače, srčanožilnih i malignih bolesti. Ako se ono ponavlja te uz njega osjetite druge simptome, poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, dobro je posavjetovati se s liječnikom o mogućim uzrocima, a on će provjeriti i ostale simptome.

Poremećaj prekomjernog znojenja naziva se hiperhidroza i ona može biti generalizirana, što znači da se znoji cijelo tijelo. Jako znojenje po cijelom tijelu zahtijeva pozornost liječnika jer može biti znak prekomjerne aktivnosti štitnjače, niskog šećera u krvi i poremećaj dijela živčanog sustava koji nadzire znojenje.

Hiperhidroza može biti i lokalizirana, odnosno, koncentrirana na samo određene dijelove tijela poput pazuha ili dlanova. Kod pojačanog znojenja najvažnije je preventivno djelovanje koje započinje pažljivim odabirom odjeće.

Najvažnije je nositi laganu, prozračnu odjeću. Nikako od sintetskih materijala, nego od pamuka i da je odjeća dovoljno široka kako bismo imali zraka.

ISTINA O ŠTETNOSTI ANTIPERSPIRANATA
Osim toga, važne su dobre higijenske navike, što znači redovito i temeljito kupanje ili tuširanje. Tako će se izbjeći neugodni mirisi.

Neugodni mirisi ne dolaze zbog samog znoja nego zbog djelovanja bakterija na produkte znoja i na produkte omekšale kože.

Za sprječavanje ili ublažavanje neugodnih mirisa treba koristiti dezodoranse koji ne sprječavaju znojenje, nego djeluju na nastanak bakterija, ili antiperspirante koji zatvaraju izvorne kanale znojnih žlijezda i blokiraju znojenje.

U današnje vrijeme kruži jako puno teorija o štetnosti antiperspiranata. Jedna od tih teorija je da zbog zadržavanja toksina u tkivu može doći do pojave raka dojke. No treba znati da se većina toksina u tijelu izlučuje pomoću bubrega i jetre.

Druga je teorija da aluminijeve soli iz antipespiranta ulaze u dojku i tako uzrokuju rak dojke. Međutim, Ceković napominje da puno više tih tvari unosimo kroz hranu. Treba spomenuti kako i sama prehrana može utjecati na to koliko se znojimo.

Ne biste smjeli konzumirati kofein, tein i alkohol. Pušenje također stimulira znojenje. Uz to, treba smanjiti unos soli u organizam.

Tijekom ljeta se posebno preporučuje mediteranska, lagana prehrana, a što manja konzumacija pržene ili pečene hrane. Što je teže organizmu probaviti hranu, to će se više zagrijati pa će krenuti znojenje da bi se tijelo ohladilo. Također je preporuka jesti više voća i povrća i piti dosta vode.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here