Home Zdravlje Ako dok vršite nuždu u isto vreme IMATE GASOVE, obavezno se JAVITE...

Ako dok vršite nuždu u isto vreme IMATE GASOVE, obavezno se JAVITE LEKARU: To može da bude simptom OVE BOLESTI

4302
0
SHARE

Gasovi su sasvim prirodna pojava, i proizvod našeg sistema za varenje. Pored vazduha koji unosimo u telo žvakanjem, oni su proizvodi i namirnica bogtih vlaknima. Umeren broj gasova je sasvim uobičajen, ali ako primetite ove stvari, ne bi bilo loše da se posavetujete sa gastroenterologom.

EKSTREMNO NEPRIJATNOG MIRISA

Verovali ili ne, većina gasova koje ispustite nemaju miris. Samo jedan odsto daje onaj karakterističan i neprijatan miris, i sastoji se od sumpora. I to je normalno u malim dozama. Međutim, ukoliko gasovi izuzetno neprijatno mirišu, moguće je da imate povećan broj bakterija u crevima. Ovo može da ukazuje i na osetljivost na neku hranu, ali i na Hronovu bolest ili celijakiju.

BOLNI GASOVI

Nekada se velika količina gasa nakupi u crevima, pa pritiskaju zidove organa i izazivaju grčeve. Uglavnom se to reši ispuštanjem gasova, ali ako vas stalno boli a imate problema i sa stolicom, verovatno je posredi nešto ozbiljnije. Ta blokada može da bude upaljeno slepo crevo, čir ili čak i tumor.

STALNA NADUTOST

Kada se toliko nadujete da mislite da ćete pući i to vam se dešava vrlo često, i to praćeno krčanjem creva, moguće je da se radi o nervoznim crevima.

STOLICA PRAĆENA GASOM

Ovo se dešava kod dijaraje, ali ne i inače. A ako je svaka vaša stolica isprekidana gasovima, trebalo bi da proverite gušteraču.

STALNI GASOVI

Ako vam se čini da stalno zadržavate gasove, moguće je da unosite previše vlakana i šećera, ali i da imate nervozna creva.

BOL

Ako stalno osećate peckanje pri ispuštanju gasova, verovatno se radi o hemoroidima.

ČUVAJU VAŠU CRIJEVNU MIKROFLORU: Probiotici doslovno znače ‘za život’!

izvor blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here