Home Zdravlje ALARMANTNO OTKRIĆE: Čitanje pre spavanja na mobilnom uređaju može vas ubiti!

ALARMANTNO OTKRIĆE: Čitanje pre spavanja na mobilnom uređaju može vas ubiti!

2823
0
SHARE

Ukoliko spadate u ljude koji pre odlaska na spavanje gledaju u svoj mobilni telefon, preti vam opasnost! Naime,to može ozbiljno da poremeti vaš san, ali ono što verovatno ne znate je da čitanje sa ekrana, može doneti još više opasnosti po vaše zdravlje.

 

Prema novom istraživanju ženske bolnice u Bostonu, u Masačusetsu, koristeći tablet ili mobilni telefon pre spavanja direktno utičete na vašu budnost za naredni dan. Naravno, istraživanje je potvrdilo da baratanjem mobilnim uređajem do kasno u noć otežava da zaspite. Rezultati su bili isti za one koji koriste laptop, smartfon i slične mobilne uređaje pre spavanja.

Inače, ovo nije prva studija u ovoj oblasti.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Prema rečima dr En-Meri Čang, neurologu saradniku u prethodno pomenutoj instituciji, koja je bila deo tima koji sprovodi istraživanje, veštačko svetlo od elektronskih uređaja utiče na budnost, pospanost i smanjuje nivo melatonina, što dovodi do povećanja rizika od dobijanja raka. Istraživanje je zasnovano na poređenju između čitanja štampane knjige i čitanje iz uređaja koji emituje veštačko svetlo. Oni koji žele da iskoriste noć da bi obnovili energiju, a imaju naviku da pročitaju nešto pre spavanja, treba svakako da koriste štampanu knjigu i zaborave na ekran kao izvor za čitanje.

 

Dr Čang kaže da je san od ključnog značaja za naše zdravlje, jer loš kvalitet sna može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes, gojaznost, pa čak i neka kardiovaskularna oboljenja i poremećaji.

Potiskivanje proizvodnje melatonina je povezano sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

 

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs, Foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here