Home Zdravlje Brza procjena zdravlja! POGLEDAJTE POLUMJESEC NA VAŠIM NOKTIMA: Ako primijetite OVO, odmah...

Brza procjena zdravlja! POGLEDAJTE POLUMJESEC NA VAŠIM NOKTIMA: Ako primijetite OVO, odmah idite doktoru!

2089
0
SHARE

Ovaj dio nokta u obliku polumjeseca ima veliko značenje, jer je to bjelkasto područje oko vaših noktiju, osjetljiv i značajan dio strukture nokta, koji nikako ne bi trebao biti oštećen. Naziva seLunula (na latinskom znači “mali mjesec”) i to je veoma osjetljiv dio nokta.

Bijela boja ovog “polumjeseca” je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma “krije” krvne sudove koji se nalaze ispod. Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može djelimično ili u potpunosti da prekriva lunulu.

Lunula je zapravo vidljivi dio korijena nokta i ne bi trebalo da bude oštećen na bilo koji način, jer ako se ošteti, vaš cijeli nokat je deformisan.

A kada je riječ o noktima – neke promjene u odnosu na uobičajeni izgled mogu biti indikatori više ili manje ozbiljnih medicinskih stanja.

Za brzu procjenu zdravstvenog stanja dovoljno je da bacite pogled na nokte – koji trebaju biti čvrsti i otporni.

Ako na noktima uočite neke promjene trebalo bi da posjetite doktora. Kada je riječ o promjenama na noktima i o tome na šta te promjene ukazuju, sajt Bilje i zdravlje navodi sljedeće:

 Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih bolesti, kao što su problemi sa štitnom žlijezdom, bubrezima i cirkulacijom, ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

● Suhi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suh nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se siječe.

● Vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu.

 Bijele pjege ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u organizamu poveća normalnom ishranom.

● Ovalni oblik i blijeda boja noktiju znak su nedostatka gvožđa.

● Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu.

● Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promjene tiroidne žlezde.

● Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

● Izrazito bijeli nokti mogu da ukažu na oboljelu jetru, a jarko crveni na bolest srca.

● Sivo-crna “prebojenost” nokta, gotovo je siguran znak postojanja malignog melanoma.

● Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posljedica gljivične infekcije.

● Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate bolesti bubrega.

● Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.

● Manjak vitamina B12 vodi do povećane suhoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

 Nedostatak gvožđa može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.

 Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u tijelu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta

 Nedovoljno hlorovodonične kiseline doprinosi rastu lomljivih i listajućih noktiju.

● Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na mogući poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

 Gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

● Bakterijske infekcije koje su posljedica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

● Bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posljedica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.

Promjene na noktima mogu da se jave i kao posljedica upotrebe nekih lijekova ili uz neke druge bolesti. Tako kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i opadanje kose u pečatima, izazivaju i promjene na noktima, dok bolesti jetre, bubrega, pluća i štitne žlijezde utiču na kvalitet noktiju.

Izvor: dozazdravlja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here